Op een groen blaadje 87

Xigaze: stad van zonne-energie
–Tibets tweede grootste stad Xigaze bouwt een elektrische centrale op zonne-energie om de wintertekorten te milderen. De nieuwe zonnecentrale heeft een capaciteit van 30 mW en de eerste fase wordt gebouwd door de Linuo Power Group uit Oost-Shandong.  In dezelfde zone van Xigaze wordt al een zonnestation gebouwd door LDK-Solar van 60 mW en een kleinere PV-centrale van 10 mW door Chaorisolar. Alles bijeen zal Xigaze voor 100 mW PV-centrales hebben, het meest in China. Zonne-energie zou in Tibet in 2010 al 162.800 ton steenkoolequivalent bespaard hebben.
27 miljard van gronden voor waterprojecten
–Zoals we al herhaaldelijk schreven kent China een waterprobleem. Er blijkt nu dat de budgetten voor het Ministerie van Water in 2011 het dubbele bedroegen van in 2010. Interessant is dat China vorig jaar 27 miljard yuan van grondenverkoop gebruikt heeft voor projecten van waterbehoud. Volgens een officiële richtlijn moeten de lokale overheden 10 % van hun ontvangsten uit het verpachten van gronden opzij zetten voor waterprojecten. In de toekomst worden nog meer inkomsten verwacht. Vorig jaar werd in China 345 miljard yuan uitgegeven aan waterbeheersing, waarvan 231 miljard kwam van lagere besturen. Gedurende het twaalfde vijfjarenplan zal de natie 1.800 miljard besteden aan waterbeheersing: de centrale regering neemt 800 miljard voor haar rekening, de lokale regeringen betalen 1000 miljard en deze worden ook aangemoedigd een beroep te doen op de privésector.
Meer vrijwilligers gaan werken in westen
China is van plan 17.000 vrijwilligers universitairen te rekruteren om in het westen te gaan werken. Dit is meer dan de 10.000 van vorig jaar. De vrijwilligers zullen ingezet worden in de sectoren: basisonderwijs, landbouwtechnologie, gezondheidszorg, jeugdwerk, en sociale diensten. Motor achter het initiatief is de Communistische Jeugdliga.
Plan hybride- en elektrische auto’s
Het lang verwachte plan voor het stimuleren van groene wagens is uit. Het plan stelt voor de eerste maal dat zuiver elektrische voertuigen een strategische sector worden. Het plan stelt zich als doel om tegen 2015 puur elektrische voertuigen te vervaardigen en te verkopen en meer dan 5 miljoen tegen 2020. Het plan wil bij gewone wagens ook het gemiddeld brandstofverbruik verlagen tot 6,9 liter per 100 km en verder tot 5 liter in 2020. De merken positioneren zich al: BYD zit in de boot met Daimler; SAIC heeft een partnerschap GM en VW lanceert een elektrische versie van de Golf.
Steden zinken
Een vermindering van het grondwater gekoppeld aan meer wolkenkrabbers heeft als gevolg dat steden wegzinken, aldus een onderzoek van China Geological Survey. 50 steden in de meest kwetsbare zones (Noordvlakte, Yangtserivierdelta en het Fenweibekken) liggen al 20 cm lager dan in de jaren zeventig. In Canzhou is het oppervlaktewater al met 2,4 m gezonken door het overdreven aanboren van het grondwater. In Shanghai ligt de oorzaak meer bij de bouw van wolkenkrabbers: Shanghai heeft 65 gebouwen van meer dan 200 meter, terwijl Tokyo er volgens Emporis maar 45 heeft. Naar de toekomst toe zijn de geologen vooral bezorgd over de aanleg van het super snelle treinnet. Enkele steden zijn al begonnen met het grondwater bij te vullen.
Pesticiden in thee
Greenpeace heeft 18 soorten thee gekocht van 9 firma’s in Peking, Chengdu en Haikou. Geanalyseerd door een lab vond de organisatie dat 12 van de 18 stalen minstens één verboden pesticide bevatten. China Tea King ontkent de aantijgingen . Greenpeace beweert dat de pesticiden ongeboren baby’s schade kunnen berokkenen.
Amur-luipaard terug opgedoken
De zeldzaamste katachtige, het Amur luipaard maakt een come-back. Het WWF en de Wildlife Conservation Society deden een onderzoek in de Changbai-bergen in een gebied van 2000 km². Er blijkt dat de habitat van het dier drie tot vier maal groter is dan op het einde van de negentiger jaren, een echter verrassing voor het WWF. Momenteel leven er 6 dergelijke vrouwelijke luipaarden, twee mannelijke en één kleintje. China heeft in 2001 het Hunchun-natuurreservaat opgezet voor de wilde Siberische tijgers en luipaarden en deze ligt tussen China, Rusland en N-Korea.
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *