Oude woonbuurten worden voor 2025 gerenoveerd

De Chinese regering wil dat tegen 2025 220.000 oude woonbuurten vernieuwd worden en trekt er dit jaar 54.3 miljard yuan voor uit. De renovatie zal ten goede komen aan 39 miljoen gezinnen.

Elektriciteit ook gemoderniseerd

Maandag werd bekend dat de regering alle oudere woonbuurten tegen het einde van het 14-de vijfjarenplan (21-25) wil vernieuwen en vooral die voor 2000 werden gebouwd. De vice-minister voor Huisvesting en Stedelijke/rurale ontwikkeling Huang Yan schat dat er 220.000 dergelijke woonbuurten bestaan die 39 miljoen gezinnen huisvesten. Volgens de richtlijn zouden dit jaar 39.000 van deze buurten worden vernieuwd, wat ten goede zal komen aan 7 miljoen gezinnen. Liu Shihu van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie zegt dat de regering dit jaar al 54 miljard yuan heeft overmaakt uit de begroting aan de lokale besturen voor de renovering. Het fonds van de regering verleent prioriteit aan infrastructuur waarbij wegen, water toe-en afvoer en diensten voor senioren en kinderen. In woningen die aan bepaalde voorwaarden voldoen toelaten zullen liften worden geïnstalleerd.

Volgens Liu hebben door de regering eerder gesubsidieerde huisprojecten zoals de renovatie van sloppenwijken en openbare huurwoningen sinds 2012 een belangrijke rol gespeeld bij de verbetering van het levensonderhoud van de bewoners en bij het stabiliseren van de economische groei. De totale fondsen die de centrale en lokale regeringen hieraan hebben geïnvesteerd overschreden 10.000 miljard. De vernieuwing van de oude buurten zal ook een dergelijke rol spelen. Naast de directe investering in de renovatie wordt van het project ook verwacht dat het de ontwikkeling in de hand werkt van de verwante sectoren. Gezien hun woonmilieu verbetert, zullen de bewoners immers geneigd zijn om meer te spenderen aan binnenhuis decoratie en aan huishoudtoestellen, zo rekent hij.

Bewoonster stapt in Changning buurt (Shanghai) uit de lift

De nieuwe richtlijn voorziet dat de renovatie gesubsidieerd wordt door de centrale regering maar dat bewoners en bedrijven ook hun steentje bijdragen. Bewoners kunnen geld halen uit hun onderhoudsfonds voor volkshuisvesting of publieke gelden van hun woonbuurten overdragen aan investeerders. De China Development Bank en de China Construction Bank hebben al contracten met 5 provincies en 9 steden in andere gebieden afgesloten voor de renovatie van deze oude woonbuurten. De twee banken voorzien 436 miljard aan leningen om de marktkrachten te ondersteunen in hun deelname aan de renovaties.

China Daily

.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar