Shanghai heeft nieuwe burgemeester

De gemeenteraad van Shanghai heeft de benoeming van de zestigjarige economist Gong Zheng bekrachtigd. Afkomstig uit Jiangsu was hij gouverneur in Shandong. Verwacht wordt dat hij de economie van de metropool nieuw leven in wil blazen en dit met een klemtoon op hightech.

Gong Zheng

De gemeenteraad heeft zijn benoeming bekrachtigd vier maanden na zijn overplaatsing uit Shandong waarvan hij gouverneur was. De vorige burgemeester Ying Yong werd in volle coronacrisis naar de provincie Hubei gestuurd om er de CPC te gaan leiden. Wuhan was immers het centrum van de corona uitbraak in februari.

Als burgemeester van de metropool zal hij samenwerken met de Shanghai partijsecretaris Li Qiang waarmee hij twee decennia geleden gedurende zeven jaar in Zhejiang samenwerkte. Gong is doctor in de economie en werkte gedurende 20 jaar voor de douane. Meer recent was hij partijleider in de innovatieve en snel groeiende stad Hangzhou. De uitdagingen waarvoor hij staat, zijn niet miniem te beginnen met de ernstige overstromingen van de Jangtse. De economie te Shanghai kromp met 6,7% tijdens het eerste kwartaal. Het consumentenverbruik daalde tijdens de eerste 5 maanden met 13,8 %, maar de buitenlandse investeringen groeiden tijdens dezelfde periode met 4,5% tot 8,5 miljard $. Toch was Shanghai vrij succesvol bij het bedwingen van Covid-19.

Hightech

Bezoek aan State Key Laboratory of Precision Spectroscopy

Verwacht wordt dat de nieuwe burgemeester de klemtoon legt op de ontwikkeling van hightech bij het sturen van de economische ontwikkeling. De metropool wil immers vooraan staan bij de volgende ronde van de industriële revolutie en aantonen zoals met Tesla dat buitenlandse bedrijven er hun O&O en productiebasis kunnen opzetten om de Chinese markt te verkennen. Gong heeft ook zijn aandacht besteed aan het Shanghai Science and Technology Innovation Centre waar een reeks ondernemingen werken aan hightech oplossingen voor het post corona tijdperk. Vorige week opende hij op de World Artificial Intelligence Conference het Shanghai AI Laboratorium. Investeerders sloten tijdens het gebeuren voor 30 miljard yuan (4,3 miljard $) aan overeenkomsten af.

Tijdens zijn eerste toespraak voor de gemeenteraad beloofde hij vooral aandacht te besteden aan drie opdrachten die Xi Jinping eind 2018 voorop stelde, namelijk de integratie van de Jangtse rivierdelta, de uitbreiding van de speciale vrijhandelszone te Lingang en het nieuwe sci-tech beursplatform.

Bronnen China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar