Overheid stimuleert verdere uitbreiding van internet

In een Witboek schrijft de Chinese regering dat het internet tegen 2015 moet beschikbaar zijn voor 45% van de bevolking. Eind 2009 kwam men bijna aan 30%. Daarmee zit het nu al in de top van de ontwikkelingslanden.
China had dan meer dan drie miljoen websites en 230 miljoen IP-adressen. Zo’n 346 miljoen gebruikers hebben al breedband, en 233 miljoen mobiel internet.
Wat doen Chinezen via internet? In 2009 gebruikten 230 miljoen mensen zoekmachines, 240 miljoen gebruikten internet om te chatten of te telefoneren, 46 miljoen volgden een opleiding, 35 miljoen speculeerden op de beurs, 15 miljoen zochten werk en 14 miljoen boekten reizen.
In 2009 werden 48.000 gevallen van computercriminaliteit behandeld. Ongeveer een miljoen IP-adressen worden vanuit het buitenland gemanipuleerd.
Er zijn wel nog te grote verschillen tussen de kust en het westelijke binnenland, en tussen stad en platteland. Ongeveer 72 % van de internauten zit in steden, terwijl nog meer dan de helft van de bevolking op het platteland woont.
De sleutelwoorden die de regering vooropzet voor de verdere ontwikkeling van internet zijn: actief gebruik , wetenschappelijke ontwikkeling, op wettelijke regels gebaseerde controle, en gegarandeerde veiligheid. Daartoe zal de politiek van de regering constant bijgestuurd worden om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.
Nog te noteren: de regering beklemtoont dat de burgers vrijheid van meningsuiting moeten hebben op het internet. Zo’n 80% van de websites heeft nu al een elektronisch ‘bulletin board’, er zijn een miljoen bulletin board systems. China telt 220 miljoen bloggers. En de overheid zelf heeft klikwebsites opgezet waar je informatie over misbruiken kan posten en andere sites waar je commentaar kan geven op de werkrapporten van de overheid, over wetsvoorstellen, enzovoort. Het Witboek stipuleert dat de vrijheid van meningsuiting op het internet moet gegarandeerd zijn, overeenkomstig de wet.  Kan dus niet: inhoud die de Staat ondermijnt, die de nationale eenheid ondermijnt, die de nationale belangen aantast (staatsgeheimen),  die aanzet tot etnische haat en tot separatisme, pornografie en aanzetten tot terrorisme.
Bekijk ook uitzending Dialogue (27 min)
over het Internet-witboek
over China’s opgang als cyberland
Bron:Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *