China waagt zich aan platinamijn

China heeft een overeenkomst getekend om 877 miljoen dollar te investeren in de platinanijverheid van Zuid-Afrika. Het is het tweede grootste investeringsproject in Afrika buiten de energiesector. Het is de eerste Chinese buitenlandse investering in platina.

Het staatsbedrijf Jinchuan verwerft voor 227 miljoen dollar 51% in Wesizwe, een kleiner Zuid-Afrikaans platinabedrijf en krijgt dan een lening van 650 miljoen dollar van de China Development Bank om een platinamijn nabij Rustenburg te ontwikkelen. Bakabung-Ba-Ratheo, een lokale gemeenschap die aandelen van Wesizwe verwierf via de Zuid-Afrikaanse wetten voor de ontvoogding van de zwarten, blijft zijn aandeel van 26% behouden. Jinchuan is een van de grootste mijnbedrijven in China, actief in koper, kobalt, nikkel en andere metalen.
De volledige platinaproductie wordt naar China uitgevoerd. Deze verzekerde aanvoer is erg belangrijk, want 90 % van het platina in de wereld wordt verhandeld via dergelijke langlopende contracten en slechts 10 % op de open markt. De Zuid-Afrikaanse productie van platina, met 80% veruit de belangrijkste ter wereld, wordt gedomineerd door drie grote lokale producenten. China koopt 10 % van de wereldmarkt en volgt de EU, de VS en Japan. Platina wordt vooral gebruikt als katalisator in auto-uitlaten; ook juwelen zijn een belangrijke afzetmarkt.
Gelijkaardige Chinese investeringen – zich inkopen in een kleine marktspeler en die sterk uitbreiden door nieuwe investeringen in infrastructuur voor de mijnuitbating- gebeurde dit jaar al in de ijzersector in Sierra Leone en in Guinea.
De grootste Chinese investering in Afrika blijft evenwel de 5,5 miljard dollar die de China Commercial and Industrial Bank betaalde voor een aandeel van 20% in de Zuid-Afrikaanse Standard Bank.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *