Controle van p2p (peer-to-peer) netwerken

Na enkele spectaculaire oplichtingsverhalen door bedrijven met p2p netwerken, is de overheid begonnen met een grondige controle van de sector. Er komen even geen nieuwe initiatieven bij. Van de bestaande firma’s geeft een aantal het op. Zopas kondigde Shanghai een regelgeving aan die wel eens de trend zou kunnen zetten voor andere.

leegkantr

Leegstand kantoren

Een peer-to-peernetwerk (of p2p, Engels P2P) is ‘een logisch netwerk van computers die gelijkwaardig zijn en diensten aan elkaar kunnen aanbieden’ (Wikipedia). Door het kordaat optreden van de autoriteiten tegen fraude in de financiële sector verlaten meer en meer p2p-leners de luxueuze kantoren waarmee ze hun imago hooghouden. De ‘Taiping Finance Tower’ ligt in het hart van het Shenzhen-CBD juist naast het nieuwe gebouw van de beurs. Het problematische Ezubao heeft al een gedeelte van de gebruikte oppervlakte overgedragen aan een van de prominentste makelaarshuizen GF Securities. Voor sommige hoogwaardige torengebouwen zijn de p2p-bedrijven niet langer welkom omdat potentiële fraude zou afstralen op het imago van het gebouw, legt vastgoedagent Hu Qiang uit. Hij is actief in het Futian district van Shenzhen en beweert dat 30 % van de p2p-agentschappen zich gedurende het eerste kwartaal hebben terug getrokken uit de buurt. Het percentage verpachte kantoren daalde in sommige gebouwen en dat is een zeldzame situatie in Shenzhen waar hoogwaardige kantoren zo sterk gevraagd worden. Ook het officieel rapport van Cushman & Wakefield stelde eind april vast dat de leegstand in kantoorgebouwen van Graad A er steeg in de districten Futian en Luohu omdat een stijgend aantal p2p-plaforms de gebouwen verlieten. Volgens WDZJ zouden 1698 p2p-platformen of 40 % van hen die ze volgde ofwel dicht of failliet gegaan zijn of ‘gewoon’ verdwenen. Sommigen vrezen dat het cijfer hoger uitvalt met de minder bekende initiatieven er bij.

Piramidestructuur

Sinds midden april heeft een task force van verschillende regeringsdepartementen een rectificatieprogramma aangekondigd om de financiële internetsector te zuiveren. Lokale politie en de ambtenaren voor industrie en handel treden samen op tegen misbruiken die zich sinds vorig jaar voordeden. Het begon in januari met het Ponzi-scheme (piramidestructuur) van Ezubao dat aan het licht kwam. De firma verzamelde zogezegd 50 miljard yuan waarvan 95 % fake bleek. Van het fonds werden 900.000 investeerders de dupe. Begin april arresteerde de politie de oprichter Xu Qin en de managers van ‘Zhongjin Capital Management’ voor het onwettelijk verzamelen van geld en voor fraude. De activa overtroffen 30 miljard en Xu Qin heeft op televisie toegegeven dat hij de helft van zijn 25.000 beleggers 5,2 miljard schuldig is. In zijn piramidestructuur betaalde hij zijn vorige investeerders met het geld van de nieuwe. Vorige managers van deze firma’s hebben al bekend hoe ze de klanten lokten met een return boven 10 % en met het etaleren van een dure levensstijl met luxueuze kantoren. Vele kleine beleggers voelen zich bedrogen omdat ze ingegaan zijn op publiciteit op CCTV of zelfs in lokale partijbladen.

Politie & gerecht

xuqin3

Xu Qin spendeerde 140 miljoen aan luxewagens

Ondertussen is het publiek op de hoede voor de trucs in deze sector, maar door de campagne worden zowel de goede als de slechte initiatieven in een slecht daglicht gesteld. Volgens insiders bestaan er geen glasheldere reglementen over wat wel en wat niet wordt toegestaan. Volgens de secretaris-generaal van de ‘Shenzhen Internet Financial Association’ was het eerste idee achter de overheidsactie nieuwelingen te verhinderen om in de sector binnen te breken terwijl op de bestaande spelers nauwkeurig toezicht zou worden gehouden. Maar verschillende lokaliteiten hebben hun eigen aanpak en prioriteiten. Zo legt Shenzhen zich toe op crowdfunding platformen voor huisvesting. Beijing en Shanghai hebben de registratie opgeschort van initiatieven met’p2p’ of ‘online financiering’ in de naam. De politie zoekt vooral naar de businessmodellen, de aandeelhoudersstructuur en de financiële posities. In maart werden in totaal nog maar 4 p2p-firma’s geregistreerd en in februari waren het er nog 12. In totaal bleven er in maart nog 2572 over aldus Yinhang.com. De overheidsactie vond in maart dat 112 platformen problemen vertoonden bij hun operaties en dat is 40% meer dan de maand daarvoor. Volgens Yinhang.com daalde de jaarlijkse opbrengst tot 10,6%.  De behandeling van geschillen gebeurt al bij de hoogste rechtsinstanties. Het Supreme People’s Court van de Volksrepubliek heeft naar eigen zeggen vorig jaar 1,42 miljoen gevallen beslecht i.v.m. p2p-leningen, om een totaal bedrag van 820 miljard yuan.

‘Mijlpaal’

Uitgerekend vorige week pakte de Association of Shanghai Internet Financial Industry uit met een nieuwe regulering in 49 punten die wel eens toonaangevend zou kunnen zijn voor de sector. De leden van de vereniging moeten maandelijks informatie verstrekken over 5 categorieën. Dat kan gaan over management en personeel over financiers en investeerders, zakenpartners, het aantal producten waarvan de termijn met 90 dagen overschreden is, de informatie voor de aandeelhouders… Volgens CEO Shi Pengfeng van wdzj.com is de verplichting tot het openbaar maken van informatie een mijlpaal voor de sector. In de toekomst kan de Association of Shanghai Internet Financial Industry haar leden beoordelen aan de hand van de vrijgegeven informatie en zo kan ze misschien het vertrouwen van het publiek herwinnen.
Bronnen: en.ce.cn, SCMP, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.