Panchen lama leidt eerste Kalachakra-ritueel

Meer dan 400.000 Tibetaanse boeddhistische gelovigen hebben nabij het Tashilhunpo klooster te Xigaze het vier dagen durende tantristisch Kalachakra-ritueel meegemaakt dat geleid werd door de elfde panchen lama. Het was het eerste Kalachakra-ritueel dat in Tibet opgevoerd werd sinds 60 jaar, maar regenval kon de gebeurtenis niet verstoren.

panchenkalacKalachakra zo leert ons de Wikipedia verwijst naar het wiel van de tijd en het ritueel leert de gelovigen hoe in het lichaam de meest subtiele energieën te beheersen op het pad naar verlichting . De dalai lama heeft er een dertigtal wereldwijd opgevoerd en slechts een in Tibet. Voor de panchen lama was dit zijn eerste Kalachakra. De vier dagen gingen door in een weiland nabij de Tashilhunpo thuistempel van de panchen lama. Elke dag kwamen 100.000 gelovigen af op de gebeds- en meditatie-dienst. Panchen Erdini Qoigyijabu sprak er iedere dag 4 uur non stop. 4 LED-schermen en 20 luidsprekers zorgden er voor dat iedereen kon het volgen.  De dienst werd bijgewoond door 100 lama’s en 5000 monniken en nonnen. Omdat het wat regende werden warme thee en gierstkoekjes uitgedeeld.
Om gekwalificeerd te zijn een Kalachakra initiatie te leiden moet de goeroe niet enkel thuis zijn in exoterisch Boeddhisme, maar ook een initiatie daartoe ontvangen hebben van een vajraayana-leraar die daarvoor in aanmerking komt. De panchen lama kreeg zijn initiatie op twaalfjarige leeftijd van goeroe Jamyang Gyatso uit het Labrang klooster en die leerde het van Rakho Jigme Trinley Gyatso die het had van de tiende panchen lama (enzv). De lijn is op een zuivere manier doorgegeven.
Voor leken in dharma waren sommige passages moeilijk te volgen.kalachak Toch deed Panchen Rinpoche zijn best om meer tijd te besteden aan het uitleggen van de moeilijke delen. Vele aanwezigen waren gewone boeren en herders die een rugzak meegenomen hadden met wat gerstpoeder en een snack. Anderen vastten gedurende het gebeuren. Sommigen kwamen al ’s morgens aan hoewel de dienst pas om 14.00 u begon. Noodzakelijk was wel het bezit van een hada, een zijden doek die voortdurend in de lucht werd gegooid. Het was overigens de eerste keer sinds het Qomolangma Cultural Festival dat er zo veel volk bijeen was in de buurt van Xigaze.
Sinds het Boeddhisme zich in de zevende eeuw in Tibet ontwikkelde bestaan er 5 sekten. Het huidige ritueel bracht echter monniken en nonnen bijeen van verschillende sekten. De panchen lama is ook de vicevoorzitter van de Boeddhistische vereniging van China. Hij ontving 1000 initiaties in tantrisme en kuste anderhalf miljoen gelovigen met het voorhoofd. Voor de oudere monniken die aanwezig waren, was het een opluchting te horen dat de traditie nu ook overgedragen werd naar de jongere generatie.
Bronnen: Xinhua, Peoples Daily, Timesofindia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *