Paralympische topprestaties China

Volgens de officiële lijst van behaalde medailles op de paralympische spelen in Tokio heeft China tot maandag 30 augustus het grootste aantal gouden medailles behaald en het grootste aantal medailles in totaal.

foto Xinhua

Team China zet een soort traditie van jaren voort en blijft de landenlijst voor de behaalde medailles aanvoeren. De Chinese atleten behaalden tot vandaag maar liefst 48 gouden, 31 zilveren en 29 bronzen medailles.

Glansrijk

In totaal komt China nu al uit op 108 medailles, met een forse voorsprong op de nummers 2 en 3, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Die twee westerse landen hebben respectievelijk 25 en 15 keer goud gescoord. Team Britain won 64 medailles in totaal en Team US 41. Op social media klagen sommige Amerikanen dat de media in hun land bijna geen aandacht besteden aan de paralympics en zij vermoeden dat dit niet alleen te maken heeft met het feit dat Afghanistan het belangrijkste ‘verhaal’ van het moment is. Brazilië, net als China een opkomend derdewereldland en een van de BRICS, behaalt de 6e plaats in de rangschikking met 5 keer goud en een totaal van 31. India, dat qua omvang van bevolking vergelijkbaar is met China, doet het in de paralympics iets beter dan bij de zomerspelen. Het buurland van de Volksrepubliek heeft nu al 7 medailles en er is nog een week te gaan.

Primeur

In het weekend was er een klein incident tussen een zwemster uit Nederland en een uit China, dat op een sportieve manier afliep. Het Internationaal Paralympisch Comité besloot dat de finale van de 50 meter vrije slag S11-zwemmen voor vrouwen moest worden overgedaan. Dit na de klacht van de Nederlandse Liesette Bruinsma dat de Chinese Li Guizhi haar gehinderd had. Li en Liesette waren volgens het comité onbedoeld met elkaar in contact gekomen, maar de finale moest wel worden herzwommen, iets wat nooit eerder vertoond was. Bij dat opnieuw zwemmen op zondagavond, pakte de Chinese Ma Jia goud en vestigde een nieuw wereldrecord van 29,20 seconden. Haar landgenote Li Guizhi pakte zilver. Bruinsma werd vierde en was wat teleurgesteld, maar wel tevreden dat er met haar klacht was rekening gehouden.

Aanmoedigingsmodel

Het commentaar van Ma Jia: ‘we waren eerst een beetje verrast toen ons werd verteld dat we opnieuw moesten zwemmen, maar ik denk niet dat er veel druk was. Het is gewoon weer een race, je zet je gewoon helemaal in.’ Deze houding kan dienen als een voorbeeld van het zogenaamde aanmoedigingsmodel dat Chinese instellingen en personen hanteren die betrokken zijn bij de belangen van mensen met een beperking. Zij prijzen in de media uitzonderlijke individuele inspanningen van bijvoorbeeld bekende figuren om ondanks hun beperking iets te bereiken.

Astro Boy

Nog een voorbeeld is het verhaal in de Chinese media over triatleet Wang Jiachao. Hij noemt zich ‘Astro Boy’ op sociale media, en staat nu bekend onder die naam die verwijst naar een personage in een Japanse manga (stripverhalen), een kleine maar machtige man. Als kind verloor hij een arm, maar hij bleek desondanks een talentrijk zwemmer. Wang heeft intussen verschillende keren deelgenomen aan paralympische spelen en daarbij 1 gouden, 4 zilveren en 1 bronzen medaille behaald. Hij zegt over zichzelf: ‘mijn optimisme was niet aangeboren. Het was iets dat ik in de loop van de tijd heb ontwikkeld. Ik had een laag zelfbeeld toen ik als kind mijn linkerarm verloor, en ik had nog steeds een minderwaardigheidscomplex na het winnen van de Paralympische Spelen in 2012. Wat me echt veranderde, was naar de universiteit gaan en met triatlon beginnen.’ Wang legde uit dat hij veel moeilijkheden heeft overwonnen tijdens deelname aan internationale wedstrijden, vrienden heeft gemaakt in binnen- en buitenland en veel hulp heeft gekregen van mensen die er niets voor terug verwachtten.

foto Xinhua

Enthousiasme

Over de nadruk op het als voorbeeld stellen van paralympische kampioenen is er wel enige discussie in China. Sommigen vinden dat het bijvoorbeeld veel belangrijker is om allerlei diensten en plaatsen nog toegankelijker te maken en om foute houdingen te bestrijden (zoals medelijden of mensen negeren). Het neemt niet weg dat de successen op de paralympics groot enthousiasme teweeg brengen bij het Chinese publiek en een inspiratie zijn voor mensen met een beperking en een talent voor sport. De spelen voor ‘sporters met een beperking’ zijn op 24 augustus begonnen en lopen tot zondag 5 september.

Bronnen: Xinhua, China Daily, Global Times, Sixth Tone, NOS.nl, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *