Pas afgestudeerden lonken naar overheidsbaan

Vandaag vindt het guokao nationaal ambtenaren examen plaats waarvoor zich 140.000 meer kandidaten aandienden dan vorig jaar. Van de 1,5 miljoen kandidaten zal maar één op 61 een baan krijgen. Na de pandemie is een ambtenarenbaan echter erg gewild wegens goede voorwaarden en de stabiliteit van de betrekking.

In vergelijking met vorig jaar kwamen 140.000 kandidaturen meer binnen voor het nationaal ambtenarenexamen of guokao vandaag. 1,5 miljoen kandidaten werden goedgekeurd om aan dit guokao deel te nemen. Volgens het China Institute for Employment Research zijn de zopas afgestudeerden het grootste slachtoffer van de pandemie.

Tijdens het eerste kwartaal waren 17% minder banen beschikbaar terwijl het aantal aanvragers steeg met 70%. Volgens onderzoek van HR-platform Liepin zijn 40% van de afgestudeerden van plan om een loopbaan bij de overheid aan te vragen. 75% vindt dat dat de pandemie het moeilijker maakte om een baan te vinden. Vele privé bedrijven hebben hun arbeidsplaatsen verminderd en overheidsbanen zijn meer aantrekkelijk voor de pas afgestudeerden.

Deze banen zijn gewild voor de werkzekerheid, de sociale voordelen en een goed pensioen.  Toch zal maar één op 61 deelnemers uiteindelijk een baan aangeboden krijgen. Sommige deelnemers beschikken bovendien over ervaring wat de taak voor de pas afgestudeerden extra lastig maakt. Velen denken dat als ze een baan krijgen, ze binnen zijn voor het leven.

Bronnen: Sixthtone, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *