Pelješac-brug volledig afgewerkt en functioneel

De Pelješac-brug die twee delen van Kroatië verbindt zonder over de Bosnische Neum kuststrip te moeten passeren, is volledig afgewerkt. Op 26 juli worden ook alle toegangen, op- en afritten in gebruik genomen. Het project werd geleid en afgewerkt door China Road and Bridge Corporation maar door de EU voor 85% betoelaagd.

Foto Wikimedia Disclaimer

 Bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië werd overeen gekomen dat Bosnië-Herzegovina een zee toegang mocht behouden te Neum. Deze strip zorgt er echter voor dat personen die van Kroatië naar Dubrovnik rijden tweemaal een grenscontrole moeten ondergaan. Snel ontstond het idee een brug te bouwen die de twee delen van Kroatië zou verbinden. De geschiedenis over de aanleg van deze brug is rijk aan peripetieën maar uiteindelijk won de China Road and Bridge Corporation de openbare aanbesteding omdat de werken maanden sneller klaar waren dan de concurrentie.

De brug zelf is 2,4 km lang, heeft 4 rijstroken en bevindt zich op 55 meter hoogte. Eerste minister Li Keqiang heeft de opening van het eerste gedeelte van het project ingehuldigd. DE EU heeft €357 miljoen fondsen van het Cohesiefonds toegewezen aan brug en toegangswegen. Dit komt neer op 85% van de kost. De aanleg van toegangswegen waaronder tunnels, bruggen en viaducten, een 8 km lange rondweg nabij de stad Ston en verbeteringswerken aan de bestaande weg D414 zijn nu ook helemaal klaar voor in gebruik name op 26 juli. Toeristen die naar Dubrovnik rijden, zullen dus geen grenscontroles meer moeten ondergaan.

 Symbool

Grafiek Wikimedia Disclaimer

 In een interview met Xinhua noemt de Chinese ambassadeur Qi Qianjin de brug het symbool van de vruchtbare samenwerking tussen Kroatië en China binnen het bredere raamwerk van de samenwerking tussen China en de Central and Eastern European Countries (China-CEEC Cooperation). Het project is tot nu toe het grootste infrastructuurproject dat China in het land aanlegde. De ambassadeur benadrukt dat 250 lokale werkkrachten permanent werden te werk gesteld. In totaal hebben 18 ontwerp- en adviesbureaus en 45 EU-bouwbedrijven evenals 112 wereldwijde leveranciers van apparatuur en materialen deelgenomen aan het project, aldus Qi,

Hij voegde er aan toe dat Chinese ondernemingen de EU-en Kroatische milieuvoorschriften strikt volgden om de impact van het project op de omgeving te minimaliseren. Vooral de lokale oesterkwekers vreesden een mogelijks negatieve weerslag maar daarvan valt volgens Qi ‘niets te merken, integendeel de brug heeft nieuwe verkoopkanalen geopend’. De ambassadeur is overtuigd dat de afwerking van het project het alomvattende  partnerschap tussen beide landen tot een nieuw hoogtepunt zal leiden

Bron: Peoples Daily

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *