Plenum Centraal Comité keurt principes vijfjarenplan goed

Het jaarlijkse partijplenum, dat vorig weekend bijeenkwam, heeft de krachtlijnen van het vijfjarenplan 2011-15, zoals voorgesteld door premier Wen, goedgekeurd.
Bij de interne promoties van dit jaar is de belangrijkste die van Xi Jinping als ondervoorzitter van de militaire commissie, als cruciale stap naar het presidentschap in 2012. 

In het perscommuniqué na het plenum worden volgende objectieven gesteld: een stabiele en relatief snelle groei, een algemene relatief snelle stijging van het inkomen van de bevolking, de sociale zekerheid en dienstverlening sterk verbeteren, de hervormingen en de opendeurpolitiek verdiepen, een wezenlijke vooruitgang maken in de omvorming van het economisch ontwikkelingspatroon, de sterkte van China in het algemeen, haar internationaal concurrentievermogen en haar capaciteit om zich tegen risico’s in te dekken gevoelig verhogen, een merkbare vooruitgang maken in het vervullen van de materiële en culturele wensen van de bevolking, en verder de basis versterken voor de opbouw van een meer welvarende maatschappij in alle aspecten. De tekst geeft daarna uitleg over een aantal aspecten, zonder in concrete details te gaan.
De beleidspunten van het plenum zijn coherent met de meer gedetailleerde voorspellingen over het vijfjarenplan van de South China Morning Post en van professor Hu Angang , die we reeds eerder publiceerden.
Het dagblad Wen Wei Po in Hongkong probeerde bij het begin van het plenum de grote accenten van het plan te vatten via interviews met betrokkenen. Hun samenvatting: dit plan heeft niet zoals de vorige plannen tot doel ‘China sterk te maken en dan zijn bevolking welvarend’ maar omgekeerd ‘de bevolking welvarend te maken en dan een sterk China op te bouwen’.
De politieke hervormingen waarover premier Wen onlangs verschillende keren sprak, komen ook aan bod, zij het ingebed in een bredere paragraaf. De CPC “engageert zich ook tot krachtige inspanningen voor politieke herstructureringen”.  Het lijkt erop dat het debat over democratie op zijn Chinees niet afgelopen is. Wel wordt  de leidende rol van de CPC  bevestigd en wordt gesteld dat de werkmethoden van de Partij moeten verbeterd worden om het land beter te kunnen besturen .
Verschillende interessante video’s zijn te vinden op   http://english.cntv.cn/video/index.shtml

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *