China wil voortouw nemen qua e-wagens

China wil de komende 5 à 10 jaar het land worden waar het meeste elektrische en energiezuinige auto’s geproduceerd en verkocht worden. De regering bouwt daartoe voor 3 miljard yuan een productiebasis uit in Wuhan. Ook het ministerie van Wetenschap en Technologie heeft terzake een vijfjarenplan. De volgende 5 jaar worden beslissend in de doorbraak van labo naar massaproductie.
Het mankeert zeker niet aan ambitie.  “Het ministerie van Nijverheid en IT maakt een tienjarenplan op voor de ontwikkeling van energie-efficiënte auto’s en wagens op nieuwe energie”, vertelt Chen Quanshi, directeur van Tsinghua’s auto-onderzoeksinstituut. Bedoeling is niet minder dan volgend decennium de grootste producent en verbruiker te worden. “De e-auto wordt een strategische overgang voor China’s autonijverheid”, aldus Chen. De Chinese regering trekt aan de kar, want investeert 3 miljard yuan om in Wuhan ‘s lands grootste productiebasis voor e-auto’s uit te bouwen. Het project zou af moeten zijn tegen 2012. De minister van Wetenschap en Technologie voorspelde op 4 september in Tianjin dat de verkoop van e-cars en van hybriden tegen 2020 meer dan 5 miljoen zal bedragen. Op 18 augustus werd eveneens bekend dat 16 grote staatsondernemingen een verbond gesloten hebben voor de ontwikkeling van de e-cars. Op korte termijn plant de State Grid Corporation de uitbouw van 75 herlaadstations en 6209 herlaadhubs; op lange termijn worden het 1700 openbare herlaadstations en 3 miljoen terminals.
Doorbraak
In het verleden heeft het ministerie van Wetenschap en Technologie reeds 2 miljard yuan geïnvesteerd in 500 wetenschappelijke onderzoeksprojecten rond e-cars. Het ministerie heeft net een nieuw vijfjarenplan terzake klaar. Gedurende de komende 5 jaar wordt een doorbraak verwacht inzake veilige, duurzame en goedkope batterijen enerzijds en de ontwikkeling van stadsbussen en kleine elektrische voertuigen met een hoog gehalte aan comfort en betrouwbaarheid anderzijds. Ook aan standaardisering zal worden gewerkt. Momenteel bestaan er een 38-tal types. Hoe dan ook, de volgende 5 jaar moet de stap gezet worden van laboratorium naar productie op grote schaal.
Tijdens de Olympische Spelen werden 600 hybride en elektrische auto’s ingezet. Tijdens de Wereldexpo bedroeg het aantal reeds 1100. Het ministerie van Financiën betoelaagt de aanschaf van dergelijke voertuigen door openbare diensten. Toch zit de markt nog maar in een embryonaal stadium door het gebrek aan standaardisering, aan herlaadstations en vooral door de hoge kost.
Buitenlandse investeerders zitten echter ook niet stil. Renault en Nissan hebben een partneriaat met het ministerie. Nissan plant zijn eerste elektrische auto in China begin volgend jaar en verdere wereldwijde verspreiding in 2012. De leider op het vlak van lithiumbatterijen, CITIC Guoan, heeft een samenwerkingsakkoord met de stad Nantong, Michelin en het Duitse Degussa. De Amerikaanse producent van e-auto’s ZAP tekende van zijn kant een akkoord met Zhejiang Jonway voor de productie van de A380, die vijf personen vervoert aan 110 km/u en 300 km rijdt zonder bijtanken. Bij de privéproducenten bestaat wel ongerustheid dat het verbond van de grote staatsondernemingen hen zou wegdrukken bij het bepalen van de standaarden.
Bron: Beijing Review       Zie ook CNTV
Voor meer info: klik op tag e-cars

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *