‘PMI maakwerk terug in expansie’

Met een officieel PMI cijfer van 50,1 zit het maakwerk na 3 maanden terug in expansie. Het Caixin PMI cijfer voor het maakwerk daalde daarentegen van 49,5 in augustus tot in 48.1 in september.

FAW vrachtwagenbouw in Changchun Foto Global Times/Xinhua Disclaimer

Het september Purchasing Managers Index (PMI) cijfer van het National Bureau of Statistics komt uit op 50,1 en zit daarmee terug in expansie. Het cijfer ligt 0,7  hoger dan de 49,4 in augustus. September geeft normaal een piek te zien qua productie en de productie sub index bereikte dan ook 51,5 of 1,7 meer dan in augustus. De productie verwachtingen bereikten 53,4% in september. Langs de vraag zijde bereikte de sub index voor nieuwe bestellingen 49,8 of 0,6 punt hoger dan in augustus, zij het nog onder de grens van 50 die contractie van expansie scheidt.

Het officieel PMI cijfer voor het niet maakwerk dat zowel diensten als de bouw omvat, daalde echter van 52,6 in augustus tot 50,6 in september. Het officieel samengesteld PMI cijfer met maakwerk én diensten daalde van 51,7 in augustus tot 50,9. De uitleg stelt dat de economische activiteiten normaliseren na de hitte periode en de covid lockdowns.

Het Caixin/Market PMI cijfer voor het maakwerk dat meer gebaseerd is op KMOs/MKBs viel echter van 49,5 in augustus naar 48.1 in september . De ondernemingen beweren dat de pandemie nog steeds de bepalende factor is. Het optimisme kreeg een deuk door de economische voorspellingen. De OESO heeft de Chinese groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld tot 3,2% en de Wereldbank zelfs tot 2,8%.

Maaregelen

Om de herneming te stimuleren, heeft de regering afgelopen week vooreerst 200 miljard yuan ter beschikking gesteld voor ondernemingen die hun uitrusting vernieuwen.  Omdat zowel vanuit Europa als vanuit de  VS minder vraag verwacht wordt, heeft het Ministerie van Handel voorts besloten de uitvoerders te helpen met exportkredietverzekering en belastingvoordelen. Het ministerie zal ook meer proefzones opzetten om de grensoverschrijdende e-commerce te stimuleren, de logistieke sector te ondersteunen en de administratieve rompslomp te verminderen.

Bron: Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *