Pol & Soc

 

foto Xinhua


Korte, maar niet onbelangrijke berichten van het politieke en maatschappelijke front.
Vakbonden
Beijing telt bijna 20.000 bedrijven met een vakbondsafdeling. Ledenaantal: 3,72 miljoen.
In 70% van deze ondernemingen bestaat een vorm van collectieve onderhandelingen tussen de vakbond en de patroon. Over twee jaar moet dat 80% zijn.
Bron: www.acftu.org.cn
Stiekemerd
Op Chinese websites zijn foto’s verschenen van een nieuw type vliegtuig, een Chinese Stealth of Stiekemerd- een toestel dat onzichtbaar is op de vijandelijke radar. Het zou gaan om de J-20 en de foto’s zouden afkomstig zijn van het militaire vliegveld van Chengdu, waar de modernste gevechtsvliegtuigen gebouwd worden. Op dit ogenblik beschikt alleen de VS over werkbare Stealth gevechts- en bombardementsvliegtuigen.
Volgens het magazine DSI (Defence and Security International) heeft het Chinese toestel nog niet echt gevlogen.
Bron: Defence and Security International  
Rode Bo
Na de zuivering van de maffiastructuren bij politie- en justitie in Chongqing is de partijleider van die stadsregio, Bo Qilai, begonnen met een campagne voor het bevorderen van socialistische cultuur en moraal.  
Het zingen van revolutionaire liederen door tienduizenden mensen op straat mag dan folklore lijken, de aanpassing van de televisieprogrammatie gaat naar onze normen al iets verder. Voortaan zullen op een belangrijke lokale televisiezender in primetime de soaps worden vervangen door ‘rode cultuur’.
Bo riep eerder ook al 750.000 studenten op om gedurende vier maanden van hun studie te gaan werken onder arbeiders, boeren en soldaten.
Bo is kandidaat om tijdens het partijcongres van 2012 opgenomen te worden in het permanent comité van het politiek bureau.
Bron: Washington Post
Loodvergiftiging
In Anhui zijn 28 kinderen, tussen 9 maand en 16 jaar oud, in het ziekenhuis opgenomen met loodvergiftiging. Dat hospitaal heeft op last van de overheid een vleugel ingericht voor de opvang en de behandeling van deze slachtoffers van de ernstige vervuiling.
De plaatselijke overheid acht het bewezen dat de schuldige een fabriek is die batterijen en accu’s produceert en die veel te dicht bij een woonwijk was ingeplant. Het bedrijf is gesloten en de beheerders worden vervolgd.
Dit soort massale loodvervuiling kwam in 2009 voor in Guangdong en in 2010 in Jiangsu. De milieudienst van de overheid heeft een 500 meternorm: de afstand die er moet zijn tussen dat soort bedrijven en een woonwijk.
De officiële media geven volledige en kritische berichtgeving hierover.
Bron: Global Times, BBC World Service
Tabaksmacht
China heeft al in 2006 de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie ondertekend. Het land slaagt er echter niet in de maatregelen door te voeren en af te dwingen die daarin vermeld staan. De tabakslobby is te sterk. Overal, ook op de staatstelevisie, is nog steeds reclame te zien en te horen voor tabakswaren, reclame die bovendien vaak misleidend stelt dat er zoiets bestaat als ‘minder ongezonde’ sigaretten. Op allerlei openbare plaatsen wordt er rustig doorgerookt.
China is de grootste sigarettenproducent en telt 300 miljoen rokers.
Er bestaat een stroming van 200 deskundige dokters en onderzoekers tegen tabak. Ze werken onder andere voor het Chinese Centre for Disease Control and Prevention. Samen met 60 buitenlandse collega’s hebben ze een rapport geschreven. Ze voorspellen dat tabak 3,5 miljoen mensenlevens zal kosten in 2030, als er geen kentering komt.
Niet één ministeriële ambtenaar is voor de persconferentie bij de publicatie opgedaagd. Ook dit zou het werk zijn van de machtige tabakslobby.
Bron: Global Times
Anticorruptie
In 2010 hebben meer dan 146.500 ambtenaren een of andere straf opgelopen voor overtredingen of misdaden in verband met corruptie.
Er zijn ook 1,4 miljoen tips en verzoekschriften binnengekomen over gevallen van verduistering, machtsmisbruik, omkoping en plichtsverzuim.
De staat heeft bijna 9 miljard yuan (1,35 miljard dollar) kunnen recupereren.
Deze cijfers over de resultaten van anticorruptie zijn afkomstig van de commissie voor de disciplinaire inspectie van de CPC. Die wijst er met nadruk op dat een aantal hooggeplaatste provinciale kaderleden is vervolgd en gestraft en verder dat in de zaak van het giftige melkpoeder er 200 personen zijn gestraft.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Pol & Soc

  1. The Lancet had onlangs een redactioneel artikel over het rapport dat wordt vermeld in het stukje Tabaksmacht. Het Britse medische blad noemt roken ‘het grootste risico voor de gezondheid in China en een gevaar voor de economie’.
    Aan het Centre for Disease Control and Prevention en zijn tegenstander, de tabakslobby, zijn al enkele artikelen gewijd op deze site.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *