Politico : ‘EU-verdeeldheid over China’ (upd)

Volgens de website Politico blijkt in de EU-top verdeeldheid over de verhouding met China. Commissievoorzitter von der Leyen volgt de VS harde lijn terwijl Raadsvoorzitter Michel een confrontatie wil vermijden. Verschillende Europese leiders zoals de Spaanse premier Sanchez en de Franse president Macron overigens vergezeld door von der Leyen bereiden een bezoek aan China voor.

Video meeting tussen Xi Jinping, Michel en von der Leyen Foto Global Times Disclaimer

 Volgens Politico Europe ontstond bij de EU-Raad ongerustheid na het recente bezoek door Commissievoorzitter von der Leyen aan VS president Biden. In een ondubbelzinnige verwijzing naar het dwarsbomen van Chinese ambities door er minder higtech te ontwikkelen verklaarden de twee: ‘We hebben er een gemeenschappelijk belang bij om te voorkomen dat het kapitaal, de expertise en de kennis van onze bedrijven de technologische vooruitgang stimuleren die de militaire en inlichtingencapaciteiten van onze strategische rivalen zal verbeteren, onder meer door uitgaande investeringen’. In verschillende Europese landen wordt de bezorgdheid gedeeld over de havikentoon die von der Leyen aanslaat en waar de VS-op aandringt.

Wrevel in de Raad

Figuren in de Europese Raad waarbij Raadsvoorzitter Charles Michel zijn voor een aanpak die minder aanstuurt op confrontatie. Binnen de Raad wordt gezegd: ‘We zijn een partner van de VS maar geen vazal staat; we moeten niet volledig van China ontkoppelen’ . Overigens bestaat bij de Raad die dichter aanleunt bij de landen wrevel over de rol van de Commissie-bureaucraten die te weinig de nationale hoofdsteden raadplegen vooraleer ze handelsmaatregelen treffen die ingaan tegen Beijing. Hierop antwoordt de Commissie dan weer dat de verklaring van Biden en von der Leyen deze van de G7 weerspiegelt die momenteel door Japan wordt voorgezeten. Overigens preciseerde een woordvoerder dat de Commissievoorzitter al gesproken had om het risico t.a.v. China eerder te verminderen dan te ontkoppelen.

UN-waarschuwing

De Europese Commissie dringt er op aan dat de volgende China EU top die voor juni was gepland, niet mag plaats vinden voor de volgende VS China top, maar president Biden heeft al aangegeven dat hij niet voor juni naar Europa kan komen. Hoedanook hoewel de EU top vrijdag niet over China ging, toch was het land nooit ver weg in de gedachten. UN secretaris generaal Antonio Guterres waarschuwde de EU China niet te isoleren en zei dat het land met de EU wil in zee gaan. Gutierrez weet uiteraard dat in de Europese hoofdsteden de tendens bestaat om hun aankoop van belangrijkste Chinese grondstoffen te verminderen. De UNO baas benadrukte dat het westen met China moet werken inzake klimaatwissel. Over het verleggen van de bevoorradingsketens qua zonne-energie stond deze week een interessant achtergrond artikel in de Financial Times. Daarin wordt praktisch expliciet gesteld dat als Europa echt succesvol wil zijn in de heropbouw van de bevoorradingsketens om de energietransitie waar te maken, dan best de Chinese bedrijven aan boord worden gehaald.

Bezoeken

Bij zijn aankomst op de top bevestigde de Spaanse premier Pedro Sanchez dat hij volgende week China bezoekt naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen.  Spanje neemt overigens tijdens het tweede semester het voorzitterschap van Zweden over van de EU Raad.  Sanchez benadrukte vooral met Xi Jinping te willen discuteren over Oekraine en het Chinese vredesplan.

Dit is eveneens het geval van de Franse president Macron die  China vanaf 4 april bezoekt en op zijn verzoek vergezeld wordt door Commissievoorzitter von der Leyen. Het is duidelijk dat hun gezamenlijk bezoek wil wegen tegen het bezoek van Xi Jinping aan zijn vriend Putin. Midden april is het dan de beurt aan EU diplomaat Josep Borrell om Beijing te bezoeken en dit op weg naar de top van de G7 ministers van Buitenlandse Zaken in Japan. Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni bezoekt China in april.

De Croo

Vermelden we nog dat na de top van de Europese Raad de Belgische premier Alexander De Croo zei dat hij ‘niet tegen het feit was dat regeringen naar China gaan, zolang de boodschap maar in overeenstemming is met het soort agenda dat we hebben’. ‘We moeten een relatie met China blijven onderhouden. Een relatie hebben betekent dat je moet praten. En dat betekent praten over dingen waar je het mee eens bent, maar ook praten over dingen waar je het niet mee eens bent’, aldus De Croo. Eerder op donderdag uitten meerdere nationale leiders hun bezorgdheid over de relatie van China met Rusland, met name het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou. .Daar zal dus in april aardig in Beijing over kunnen worden gediscussieerd.

Duitsland

Duitsland is bezig de China-strategie te herbekijken na het Merkel tijdperk. Na het bezoek van kanselier Olav Scholz aan Latijns-Amerika is al duidelijk welke richting het uitgaat namelijk naar meer handel met meer partners. Tijdens zijn bezoek eind januari aan Argentinië, Chili en Brazilië pleitte Scholz voor een vlugge ratificatie van het EU-Mercosur vrijhandelspact. Duitsland wil voor grondstoffen minder afhankelijk van China worden en Argentinië en Chili liggen niet toevallig bovenop de ‘lithiumdriehoek’ van Zuid-Amerika, die ‘s werelds grootste schat aan het ultralicht batterijmetaal bevat. Kortom Scholz ziet een kans om de bevoorradingsketens in lithium zoniet te verleggen, dan minstens deze aan te passen.

Nog in Duitsland hoopt oppositiepartij CDU tegen na Pasen klaar te zijn met een China-strategie die zich eveneens inschrijft in de ‘derisking’ strategie van von der Leyen. Voor Europa stelt de CDU een ‘European China Council’ voor die samenwerkt met de buren en die beschikt over een analyse van de economische afhankelijkheden. Op het Duitse niveau pleit de CDU voor een China Policy Expert Commission in de Bundestag, die jaarlijks een China-rapport zou voorleggen.  Ook de CDU ziet niets in het einde van de globalisering, maar wil ook meer handel met meer partners. Dat Duitsland zich van China niet wil ontkoppelen is logisch want China is de grootste markt voor Duitse wagens en zou in de toekomst de meest groeiende blijven. Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW realiseren 38 percent van hun omzet in China.

Bronnen: Politico, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email