Premier gaat superministerie voor Energie leiden

Een soort superministerie, de Nationale Energie Commissie, is opgezet om de strategische energiepolitiek en –planning uit te werken. Premier Wen wordt voorzitter  en vicepremier Li Keqiang ondervoorzitter. De commissie zal onder meer de zekerheid van bevoorrading waarborgen en is ook verantwoordelijk voor internationale samenwerking. Bij de 21 leden zitten onder meer de minister van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen en de minister van Financiën.
Er wordt verwacht dat het superministerie ook de strijd tegen de opwarming van het klimaat, en China’s vrijwillig engagement om het relatieve energieverbruik tegen 2020 met 40-45 % te verminderen, zal coördineren.
In 2003 werd al een Energiebureau opgericht, doch dat was toen nog ondergeschikt aan de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen. De Nationale Dienst voor Energie, die in 2008 opgericht werd, had het problem dat veel van zijn taken eigenlijk onder de bevoegdheid van andere ministeries vielen. Met het nieuwe superministerie gaat men een hele stap verder.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *