Premier Li bezoekt VN, Canada en Cuba

Premier Li Keqiang gaat in New York deelnemen aan de VN Algemene Vergadering waar hij het Chinese landenplan zal voorstellen in het kader van de ‘2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling’. De premier zal daarna Canada bezoeken. Zijn trip naar Cuba is het eerste bezoek van een Chinees premier. De reis zal 11 dagen in beslag nemen.

likq16unoPremier Li Keqiang neemt van zondag tot woensdag deel aan de 71-ste zitting van de Algemene VN-Vergadering. Van de premier wordt verwacht dat hij gedetailleerd zal ingaan op de realisering van de beloften die president Xi Jinping er vorig jaar deed. Xi beloofde de VN een Fonds voor Zuid-Zuid samenwerking op te zetten met aanvankelijk minstens $ 2 miljard en voorts ook nog een UNO-ondersteuningsfonds dat met $ 1 miljard de UNO moet steunen over 10 jaar gespreid. Tijdens de VN-zitting zal China haar landenplan voorstellen dat de 2030 Agenda for Sustainable Development ten uitvoer brengt en daarmee wordt China het eerste land dat een eigen plan voorlegt. Gedurende zijn verblijf zal Li het algemeen debat daarover bijwonen en eveneens een symposium voorzitten over de wijze waarop China deze 2030 agenda wil uitvoeren. Volgens viceminister Li Baodong zou Li ook praktische voorstellen formuleren die de VN ondersteunen bij het oplossen van mondiale uitdagingen zoals terrorisme, vluchtelingencrisis en infectieziekten.
Op Li’s agenda te New York staat ook een vergadering van de non-profit organisatie de ‘Economic Club of New York’ waarin toplui zitten uit de zakenwereld, industrie en financiën.
Na New York vliegt Le Keqiang door naar Canada voor een reeks activiteiten waarbij een ontmoeting met premier Justin Trudeau die nog maar net terug is een van een bezoek aan Beijing. Daar kwamen ze overeen dat de regeringen van beide landen jaarlijks een dialoog zouden gaan voeren. Li’s bezoek betekent meteen de start van deze dialoog. Li zal in Montreal ook deelnemen aan een economisch- en handelsforum. Li’s bezoek aan Canada is het eerste van een Chinese premier sinds 13 jaar.
Voor wat de volgende etappe Cuba betreft, is het zelfs het eerste bezoek ooit van een Chinese premier sinds de diplomatieke betrekkingen in 1960. Sinds 1993 hebben weliswaar alle Chinese presidenten Cuba bezocht. Verwacht wordt dat indien de gezondheidstoestand van Fidel Castro het toestaat, Li ook Fidel zal ontmoeten. De bilaterale handel tussen de twee landen bereikte de laatste jaren $ 2 miljard. Xinhua verwacht de ondertekening van overeenkomsten qua technologie, hernieuwbare energie, industrie en milieuzorg. China is de Cubaanse tweede handelspartner en vorig jaar steeg die handel sterk
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *