Economie deed het beter in augustus

Uit de officiële cijfers voor augustus blijkt dat de economie terug weer aantrekt is hoewel de druk naar beneden nog steeds bestaat. De nijverheidsproductie groeide het snelst sinds 5 maanden. Ook de buitenlandse investeringen in China stegen weer en de prijs van de huizen neemt verder toe in de eerste- en tweede rang steden.

chinas-economyDe cijfers voor augustus komen van het National Bureau of Statistics. Na twee maanden van terugval stegen de gedane investeringen terug met 8,2% op jaarbasis zodat het cijfer voor de eerste 8 maanden op 8,1 % komt. Vooral de sectoren zoals vastgoed en infrastructuur toonden betere groeicijfers. De inventaris aan ongebruikt commercieel vastgoed daalde zes maanden na elkaar. De prijs van de huizen stijgt het meest in de eerste rang steden, iets minder in de steden van tweede rang en nog minder in de derde rang.
De toegevoegde waarde in de productie steeg in augustus met 6,3 % terwijl dat in juli maar 6 % bedroeg. Bij de verbruiksgoederen in de kleinhandel bedroeg de groei 10,6 % op jaarbasis terwijl dat in juli 10,2 % was. De productie in de hightech ging in augustus met 11,8 % de hoogte in; de registratie van nieuwe bedrijven steeg met 28% en het internetwinkelen met 25 %.
De buitenlandse investeringen stegen in augustus met 5,7 % op jaarbasis, terwijl het cijfer met 1,6 % daalde in juli. Gedurende de eerste 8 maanden bedroeg de vooruitgang 4,5 % tot $ 85 miljard en 70 % van dit bedrag ging naar de diensten. Het FDI in hightech verdubbelde tot 67 miljard yuan vergeleken met vorig jaar. In totaal werden tijdens de eerste 8 maanden 18.538 nieuwe bedrijven opgericht met inbreng van buitenlandse kapitaal en dat is 10 % meer, aldus cijfers van het Ministerie van Handel.
Niettegenstaande de betere cijfers blijft de economie onder druk en zal de regering fiscale maatregelen aanwenden die de groei aansporen en overmatige groei van het krediet, het schaduw bankieren en vastgoedspeculatie beteugelen. Sommigen achten een Q3 groei van 6,7 % niet onwaarschijnlijk.
Verder publiceert het Indische blad The Hindu de resultaten van een studie door de Hay Group afdeling van Korn Ferry waaruit blijkt dat de Indische werknemers sinds de crisis 8 jaar geleden uitbrak er qua loon nauwelijks met 0,2 % op vooruit gingen terwijl de vooruitgang wereldwijd het grootst is in China met 10,6 %.
Bron: en.ce.cn, the Hindu

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.