Premier Li Keqiang bezoekt Filipijnen

Premier Li Keqiang is in Manilla aangekomen voor een officieel bezoek. Gedurende zijn 5 daags bezoek zal hij de jaarlijkse ASEAN-vergadering bijwonen en nog drie andere topmeetings. Het doel is de regionale samenwerking in Oost Azië te vergroten.

Gezien de Filipijnen dit jaar ASEAN voorzitten, vindt de jaarlijkse vergadering plaats in Manilla. Dit jaar bestaat ASEAN 50 jaar en de samenwerking met China 15 jaar. Premier Li Keqiang is al in Manilla aangekomen. In The Philippine Star schreef Li dat de betrekkingen met de Filipijnen na een periode van storm nu een regenboogperiode kennen. Li blijft 5 dagen en gaat er deelnemen aan de 20-ste vergadering China-ASEAN (10+1), de 20-ste bijeenkomst van ASEAN-China, Japan en Zuid Korea (10+3) en de twaalfde Oost- Azië top.
De relaties tussen China en ASEAN die begonnen in 1991 zijn in een rijpe periode aan beland. De banden ontwikkelen met ASEAN is een prioriteit van de Chinese diplomatie en het regionaal blok beschouwt China als een betrouwbare partner. In 2016 overschreed de bilaterale handel 452 miljard dollar terwijl de investeringen in de twee richtingen 185 miljard dollar bedroegen. Een positief signaal voor de regionale samenwerking is de stabilisatie in de Zuid Chinese Zee waarover de ASEAN ministers van Buitenlandse Zaken en China in augustus een ‘Code of Conduct’ opstelden en aanvaardden waarover binnen het jaar nog intensieve raadplegingen zullen volgen.

Voorstellen

Le Keqiang zal een korte briefing houden over het partijcongres en ’s lands diplomatie in het nieuw tijdperk, zo zei assistent minister Buitenlandse Zaken Chen Xiaodong. Li zal meer bepaald 30 nieuwe initiatieven voorstellen om de praktische samenwerking te verdiepen qua interconnectiviteit, voedselveiligheid, armoedebestrijding, toerisme en anticorruptie. De voorstellen liggen in het verlengde van het ‘Belt and Road’-initiatief. De ASEAN-landen kijken uit hoe deel te nemen aan beide nieuwe zijderoutes. Een Maleisisch regeringsrapport stelde vorige maand dat het initiatief de integratie ven de interconnectiviteit binnen ASEAN zal verbeteren.
Li zal ook de vergadering van de leiders bijwonen over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) een vrijhandelspact met 10 ASEAN landen en de 6 andere landen China, India, Japan, Zuid Korea, Australië en New Zeeland. De 16 betrokken landen vertegenwoordigen de helft van de wereldbevolking en een derde van de wereldproductie. China promoot RCEP wat de wil toont om de regionale samenwerking in Oost Azië te versterken aldus prof Zhai Kun van de Peking University.

Filipijnen

Het bezoek van Li Keqiang is het eerste van een Chinees premier sinds 10 jaar. In het verleden waren de betrekkingen overschaduwd door de kwestie van de Zuid Chinese Zee. Toen president Duterte vorig jaar een bezoek aan China bracht raakten de betrekkingen weer vlot en sindsdien kende de landen frequente uitwisselingen op hoog niveau en betere economische- en handelsbanden.
China is nu de grootste handelspartner van de Filipijnen. Tijdens de eerste 7 maanden van het jaar bereikte de handel 27 miljard dollar, een vooruitgang met 7,6% aldus de Chinese ambassadeur Zhao Jianhua. Zhao beweert dat de betrekkingen in een ‘gouden tijdperk’ zijn beland. Tijdens zijn bezoek zal premier Li spreken met president Duterte. De twee partijen zullen documenten over samenwerking tekenen over infrastructuur, nijverheidszones en hulp. De twee leiders zullen ook openingsceremonies bijwonen van meerdere projecten die met Chinese steun tot stand kwamen.

Terrorisme

Tijdens zijn openingstoespraak zei president Duterte dat terrorisme en gewelddadig extremisme de vrede en stabiliteit in de regio in gevaar brengen. Ook piraterij en gewapende overvallen op zee dreigen de stabiliteit van de regionale handel in gevaar te brengen. Deze niet traditionele veiligheidsproblemen zijn een uitdaging voor de integriteit van onze instellingen en nog belangrijker van de veiligheid van het volk zo voegde president Duterte er nog aan toe.
Verwacht wordt dat de ASEAN-leiders een Manila Declaration to Counter the Rise of Radicalization and Violent Extremism aanvaarden na hun vergadering en de East Asia Summit EAS Leaders’ Statement of Preventing and Countering the Spread of Terrorist Ideology. Om de aanvoer van fondsen voor de terroristen door te knippen zullen de EAS leiders ook de Declaration on Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism aannemen.
Bron: China Daily, Manilatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *