COSCO koopt APM Terminal in Zeebrugge volledig

COSCO Shipping Ports heeft van APM het resterende 75% van de aandelen gekocht in de APM-diepzee containerterminal te Zeebrugge. Voorzitter Coens vindt vooral de link tussen Cosco Shipping Ports en Cosco Shipping Lines een opportuniteit om het containerverkeer in Zeebrugge op te trekken.

APM Terminals (APMT) opende in oktober 2006 de terminal in Zeebrugge en verkocht in 2014 een 24% aandeel aan COSCO Shipping Ports dat ook de haven van Piraeus controleert. De betrokkenen zijn het nu eens dat de 76% overblijvende aandelen naar COSCO Shipping Ports zullen gaan, ook het 25% aandeel van Shanghai International Ports Group. COSCO verwerft dus 100% van de Zeebrugge container diepzeeterminal. Volgens ENGINEERINGNET.BE  had Cosco nood aan een centrale Europese hub. De groep zocht een haven met voldoende capaciteit, een goede maritieme toegankelijkheid, een hoge productiviteit en een gunstige ligging ten opzichte van de markten om in te investeren. De keuze viel op Zeebrugge, omdat het over al deze troeven beschikt.
COSCO Shipping Ports is al een strategische partner van het APM terminal netwerk waarbij het Suez Canal Container Terminal in Egypte en zowel Qingdao Qianwan Container Terminal en Guangzhou South China Oceangate Container Terminal in China. Verwacht wordt dat de transactie drie tot vier maanden nodig heeft om alle benodigde vergunningen te verzamelen. APMT is gebaseerd in Den Haag en is actief op 87 plaatsen in 37 landen.

Reacties

Voorzitter Coens van de haven in Zeebrugge vindt de ambitie van Cosco Shipping Ports om te investeren in de haven een sterk signaal voor Zeebrugge. Hij bestempelt het als een overdracht van de ene internationale groep naar de andere. Toch hoopt hij dat de koop door Cosco Shipping Ports een opportuniteit wordt om de containertrafiek te verhogen wegens de band met Cosco Shipping Lines. Hoofd Europa en VS bij APMT Wim Lagaay gelooft dat de nieuwe eigenaar op termijn de juiste eigenaar zal blijken voor de haven. Hij wil zich ook concentreren op zijn activa met het oog op de lange termijn. COSCO Shippng Lines is een rederij die begin dit jaar ruim 300 schepen in de vaart had.  De schepen doen 254 havens in 79 landen aan.
Bron: http://worldmaritimenews.com, ENGINEERINGNET.BE ,Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *