Premier Li Keqiang praatte virtueel met premier Rutte

De Chinese en Nederlandse premiers spraken elkaar gisteren via video naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen . De beide premiers hadden het onder meer over de gebieden waarin ze meer willen samenwerken.

Foto Peoples Daily/Xinhua

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Nederland en de VR China diplomatieke betrekkingen aanknoopten. Beide staatshoofden hebben elkaar al gefeliciteerd. Gisteren waren het de premiers Rutte en Li Keqiang die elkaar spraken via videoverbinding. Li begon op te merken dat China en Nederland open economieën zijn en belangrijke samenwerkingspartners. Hij voegde er aan toe dat  China bereid is om met Nederland samen te werken om hun open en pragmatische partnerschap productiever te maken, zodat de bewoners van beide landen meer voordelen worden geboden.  Li verklaarde dat China bereid is met Nederland samen te werken om het wederzijdse politieke vertrouwen te versterken, complementaire sterke punten te benutten, samenwerkingspotentieel te ontsluiten en de dialoog en communicatie te intensiveren. Op basis van wederzijds respect en gelijkheid zal China samen met Nederland werken aan praktische en open samenwerking op gebieden als economie, handel, transport, innovatie en de reactie op klimaatverandering en goed omgaan met verschillen, zei hij.

Premier Li wil dat China meer kwaliteitslandbouwproducten uit Nederland op de Chinese markt verwelkomt. Terwijl het zorgt voor een effectieve COVID-19-respons, is China klaar om directe vluchten in twee richtingen uit te breiden om de personeelsuitwisseling, uitwisselingen en samenwerking tussen de twee landen te stimuleren. Li benadrukte dat Nederland een belangrijk land in Europa is en dat goede relaties en samenwerking tussen China en Nederland bevorderlijk zijn voor beide landen en voor een gezonde en stabiele groei van China-Europa relaties.

Premier Rutte erkende de bijzondere betrekkingen tussen Nederland en China en de steeds diepere bilaterale vriendschap. Rutte zei dat terwijl de twee landen het 50-jarig jubileum van diplomatieke betrekkingen vieren, Nederland zal samenwerken met China om de bilaterale samenwerking op gebieden als handel, transport, landbouw en klimaatverandering verder te versterken. Ook wil Nederland personeelsuitwisselingen bevorderen evenals dialoog en communicatie in bilaterale en multilaterale gebieden De twee partijen wisselden ook van gedachten over internationale en regionale kwesties van wederzijds belang.

Foto Xinhua Disclaimer

Reacties

Premier Rutte verklaarde in een tweet ‘Goed gesprek met MP Li Keqiang van China. Een sterke relatie waarin alle onderwerpen besproken kunnen worden, waaronder mensenrechten. de situatie rond COVID-19 en de relatie tussen de Europese Unie en China. Het is voor Nederland en de EU belangrijk om de dialoog met China open te houden en samen te blijven werken aan mondiale uitdagingen zoals klimaat.’ In de mededeling van het Chinees ministerie van BuzA wordt nog gezegd dat Nederland een snel besluit wil van de onderhandelingen over het  EU China investeringsakkoord. Die zaak wordt momenteel geblokkeerd door het Europees parlement. Geen van de mededelingen  geeft aan dat ook over ASML werd gesproken hoewel dit wellicht het heetste punt is in beider betrekkingen. De VS dringt er bij Nederland op aan dat ASML geen machines om chips te vervaardigen zou mogen verkopen aan China

Peoples Daily, mfa.gov.cn, twitter

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *