President Bidens eerste Aziatische reis heeft China op het oog (upd)

De Amerikaanse president Biden bezoekt voor het eerst als president Azië, namelijk Zuid-Korea en Japan. Zwaartepunten van het zesdaagse bezoek ligt op de lancering van het Indo-Pacific Economic Framework (IPEF)-het economisch luik van de samenwerking met Azië- en ook op een bijeenkomst van de QUAD.

Presidenten Biden en Yoon bezoeken Samsung (Foto Wikimedia ; Office of the President of the US)

De Amerikaanse president Joe Biden kwam vrijdagnamiddag aan in de Zuid-Koreaanse VS-luchtmachtbasis Osan van waar hij trok naar de havenstad Pyongtaek. Daar bevindt zich de grootste VS-legerbasis buiten de VS en bezocht hij samen met de nieuwe president Yoon de Samsung D-RAM memory fabriek. Biden wil met Samsung en TSMC samenwerken voor de chips toeleveringsketens. Vorig jaar kondigde Samsung aan in Texas een chipfabriek van $17 miljard te willen bouwen. In 2019 werden maar 12% van ’s werelds chips in de VS vervaardigd en de VS wil dit percentage oprekken. Ook met Hyundai voorzitter Chung Euisun zal Biden zondag een gesprek hebben want die beloofde een nieuwe fabriek van $ 7 miljard in Georgia. Na de discussies tussen Biden en Yoon waren beiden het eens om de relatie op te trekken tot een globale alomvattende strategische alliantie.

Belangrijk discussiepunt met de Zuid-Koreaanse leiders betrof de uitbouw van de economische veiligheid en minder de militaire veiligheid hoewel de VS verwacht dat Noord Korea een rakettest zou uitvoeren tijdens het bezoek. Wat de VS vooral interesseert, is betere samenwerking in de uitbouw van leveranciersketens qua chips en batterijen, de digitale economie, technologische standaarden en schone energie. Het is immers de bedoeling van op 24 mei te Tokio het Indo Pacific Economic Framework (IPEF) voor te stellen waaraan Zuid-Korea wil meedoen.  

China vindt echter dat het de IPEF-bedoeling is om China te weren uit de toeleveringsketens. Zo ver wil Zuid-Korea niet gaan want Koreaanse chipproducenten hebben ook grote investeringen gedaan in Chinese fabrieken. Met de toetreding tot het IPEF wil Zuid-Korea China liever niet voor het hoofd stoten. Wel willen de beide leiders dat de economische veiligheid regelmatig besproken wordt in het ministerieel ‘Economic Security Dialogue‘-kanaal. Japan dat het IPEF eveneens wil vervoegen, staat op het standpunt dat de VS beter zou terugkeren naar het CPTPP vrijhandelsakkoord tussen 11 landen dat verworpen werd door de regering Trump.

Reacties op IPEF

12 landen naast de VS verschenen aan de startlijn om de IPEF-gesprekken aan te vatten: Australië, Brunei, India, Indonesië, Japan, Zuid- Korea, Maleisië, Nieuw Zeeland, de Filipijnen, Singapore, Thailand, en Vietnam. IPEF is echter eerder een geostrategisch raamwerk om de nieuwe zijderoutes te counteren dan een economisch raamwerk vinden analisten. Het IPEF telt 4 pijlers: eerlijke en duurzame handel; veerkrachtige toeleveringsketens; infrastructuur, ontkoling en schone energie; belastingen en corruptiebestrijding. Naar verluidt ligt de lat over deze normen tamelijk hoog zij het dat Biden de vereisten wat heeft afgezwakt om meer partners aan te trekken, aldus de Financial Times. .

De indruk bestaat dat het IPEF als geostrategisch raamwerk Zuid-Korea, Japan en zelfs Taiwan wil gebruiken als schaakstukken om China in toom te houden. Het is niet toevallig dat vandaag ook in Tokio een top gepland is van de Quad: vier landen die zich aaneensluiten tegen China. Zoals Financial Times melde werd een systeem onthuld om ‘illegaal vissen’ door Chinese vissers te counteren. De krant onthult verder nog dat de VS bevreesd is dat Kiribati en mogelijks ook Vanuatu en Tonga een veiligheidspact met China zouden afsluiten zoals de Salomons-eilanden. Zaterdag waren er overigens in het nabije Australië verkiezingen die gewonnen werden door Labour oppositieleider Albanese. Hij werd al beëdigd om vandaag al bij de QUAD-vergadering te zijn.  

Hoe dan ook vele ASEAN economieën zoals Vietnam importeren grondstoffen uit China, verwerken die en voeren uit naar de VS of Europa. Tijdens het eerste kwartaal groeide de Chinese handel met ASEAN tot $ 212 miljoen of 8,4% meer. De ASEAN handel met de VS bedraagt de helft. China houdt dan ook het hoofd koel. Het versterkt de betrekkingen met ASEAN zowel door de RCEP vrijhandel als door de nieuwe zijderoutes. Het heeft zelfs een aanvraag ingediend tot toetreding van het CPTPP waar de VS niet aan denken. De VS is weigerachtig meer markttoegang te verschaffen tot de Amerikaanse markt en dat is precies waarin de opkomende Aziatische landen geïnteresseerd zijn.

Disclaimer foto’s
Bronnen: Global Times, Asia Times, SCMP, FT, White House, The Korea Herald

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *