President Trump belde opnieuw Xi Jinping op

Net zoals de week voor de Amerikaanse verkiezingen toen de beurzen er beroerd aan toe waren, heeft VS-president Trump zijn Chinese collega Xi Jinping opgebeld. Trump tweette nadien dat de onderhandelingen goed opschieten en dat ze misschien konden leiden tot een alomvattende deal. Of deze wolk van optimisme de beurzen terug zal opkrikken, is zeer de vraag.

Zoals bekend spraken beide presidenten Trump en Xi tijdens de G20 top in Argentinië een bestand af waarin onderhandeld zou worden en nieuwe heffingen bevroren zouden worden. Tijdens de maand december is onderling wel gebeld maar waren er geen onderhandelingen omdat de Chinese top verantwoordelijken druk waren met de jaarlijkse Economische conferentie en enkele werkconferenties met praktische maatregelen om deze in de praktijk te brengen. Het is wel zo dat de concrete maatregelen gaan over een verdere ontplooiing van een eerlijke markteconomie waarin de diverse soorten ondernemingen op gelijke voet behandeld worden. Ondertussen takelde de beurs in de VS verder af en ging de zgn. shutdown de achtste dag in. President Trump heeft voor zijn moeilijkheden, net zoals eind oktober op zoek naar soelaas en goed nieuws, opnieuw president Xi Jinping opgebeld.

Hij wenste Xi en het Chinese volk een gelukkig nieuwjaar en zei dat de teams van beide landen hard werken om de in Argentinië bereikte consensus te realiseren. Xi bood zijn weder wensen aan en hoopte op een stabiele vooruitgang van de China-VS relaties in het jaar van de 40-ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen. Hij hoopte dat ‘beide teams elkaar halverwege tegemoet kunnen komen zodat een akkoord bereikt wordt dat de beide landen ten goede komt en de wereld in het algemeen. China wil de communicatie en samenwerking handhaven op het vlak van economie en handel, defensie, afdwingen van wetten, anti-drug operaties, lokaal beleid en cultuur’, aldus Xi Jinping. Volgens Xinhua spraken de beide staatshoofden over de toestand op het Koreaans schiereiland.

Tweet

De Amerikaanse president Trump tweette nadien dat ‘hij een lang en zeer goed gesprek had met de Chinese president en dat een mogelijke overeenkomst tussen de VS en China goed opschiet. Als de deal beklonken wordt zal deze alomvattend zijn en alle onderwerpen, gebieden en geschilpunten omvatten. Er wordt grote vooruitgang gemaakt’, aldus de president op Twitter.

De Chinese zijde merkt op dat er de laatste tijd geen dreigementen meer uitgaan van de Amerikaanse president. De Chinese douane liet vrijdag weten dat het de invoer van Amerikaanse rijst had goedgekeurd. De grootste Chinese staatsonderneming die graan opslaat, is weer sojabonen gaan kopen en China heeft ook laten weten tijdens de 3 maanden onderhandelingen de heffingen op auto’s (voorlopig) niet te zullen verhogen. Zoals bekend wil Trump dat de handelsbalans meer in evenwicht geraakt.

Onderhandelingen

Het is Jeffrey Gerrish, de adjunct van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer, die op 7 januari in Beijing de onderhandelingen voor de Verenigde Staten zal leiden. Ook de onderminister van Financiën David Malpass behoort tot de delegatie. Ruim twee weken geleden legden de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin  telefonisch een onderhandelingskalender vast. Dit worden de eerste face-to-face gesprekken sinds het bestand in Buenos Aires.

Ook het Chinese ministerie van handel spreekt over nieuwe vooruitgang op zowel het vlak van de handelsbalans als op het vlak van de intellectuele rechten. Of het wederzijds optimisme er in slaagt de beurzen terug de hoogte in te stuwen is zeer de vraag. In het verleden werden optimistische presidentiële tweets telkens afgeblokt door haviken uit Trumps omgeving; Nadat een teleconferentie op het niveau van de viceministers van Handel vooruitgang bereikt had, zei adviseur Navarro aan Nikkei dat ‘een akkoord met Beijing moeilijk zou worden tenzij Beijing bereid was tot een grondige herziening van zijn handels- en industriële praktijken’. China wil echter wel naar een eerlijke markteconomie komen, maar is niet bereid tot het overboord gooien van de overheidsinterventie in de economie.

Bronnen: Xinhua, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “President Trump belde opnieuw Xi Jinping op

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.