Meer dan de helft migranten werkt zonder contract

De migranten kunnen in China vaak meer verdienen dan pas afgestudeerden. Een grote groep  migranten zou echter niet met een contract werken.

migrants

In de bouw meer met contract


Volgens cijfers geciteerd door de 21st Century Business Herald verdienden migranten eind vorig jaar gemiddeld 2290 yuan per maand. Opvallend vergelijkingspunt: uit officiële statistieken blijkt dat 70% van de pas afgestudeerden die beginnen te werken een salaris hebben dat onder de 2000 yuan ligt. Slechts 43% van de migranten werkt volgens de Herald met een contract. In de bouwsector ligt dat duidelijk anders: daar werkt 75%  van de migranten wel degelijk ‘wit’. In de risicovolle bouw tekenen de migranten contracten omdat ze dan gedekt zijn voor arbeidsongevallen. In de andere sectoren zouden de migranten liever geen arbeidscontract willen zodat ze de 42 % van hun geld die als uitgesteld loon naar de sociale zekerheid gaat, meteen zelf houden. De verklaring is simpel. Zij trekken rond van werf naar werf, meestal in opdracht van een vertrouwenspersoon uit de plaats waarvan ze afkomstig zijn. Om volgens het huidige systeem ten volle van de sociale zekerheid te kunnen genieten, moeten ze  in dezelfde lokaliteit hun loopbaan opbouwen, wat ze per definitie niet doen.
Vorig jaar steeg het gemiddelde loon van de interne migranten en seizoenswerkers met 11 %, terwijl de verhoging het jaar voordien nog 21% bedroeg. Dit kan te maken hebben met het feit dat meer migranten steeds vaker werk vinden in centraal en westelijk China waar de lonen lager liggen. Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek groeide hun aandeel met 6% tot 47 miljoen in het centrum en met 6,2 % in het tot 44 miljoen in het westen van het land. Oostelijk China zag maar een toename van 2,7% migranten. Het Bureau stelde ook vast dat de verschillen tussen de lonen die gemiddeld worden uitbetaald in het westen, het centrum en het oosten van China verminderen.
Bron China Daily
Lees ook ons dossier over migranten en sociale zekerheid
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *