President Xi Jinping bezoekt Zuid-Azië (upd)

President Xi Jinping heeft een bezoek gebracht aan Cambodja en Bangladesh vooraleer hij naar Goa vertrok voor de achtste BRICS-top. In Cambodja werden 31 deals getekend. De betrekkingen met Bangladesh werden verheven tot een strategisch partnerschap en er werden tientallen deals getekend waarvan 25 Bengalese projecten gefinancierd zullen worden met meer dan $ 23 miljard aan leningen.

Xi Jinping bezocht in het verleden al India, Sri Lanka en Pakistan. Sinds kort kwamen daar Cambodja en Bangladesh bij. Volgens viceminister van Handel bedroegen de Chinese directe investeringen in Zuidoost Azië eind vorig jaar $ 12,3 miljard waardoor het land de grootste bron van investeringen was. De handel tussen China en de South Asian Association of Regional Cooperation met Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldiven, Nepal, Pakistan, Sri Lanka –beliep vorig jaar $ 11,2 miljard of 4,9% meer dan het jaar voordien. In beide bezochte landen werden akkoorden afgesloten die vooral passen in het kader van de nieuwe zijderoutes. Bangladesh bevindt zich langs de economische corridor tussen China-India-Myanmar-Bangladesh.

Cambodja

xijpcambod

Xi Jinping en premier Hun Sen


Eerst bezocht Xi Cambodja, zijn eerste bezoek aan het land dat in de kwestie van de Zuid-Chinese Zee het Chinese standpunt steunde. In juli beloofde China al voor $ 600 miljoen steun aan Cambodja. Nu schonk China een schuld van $ 80 miljoen kwijt, werden 31 overeenkomsten getekend (vooral zachte leningen) en China verbond zich aan de hoeveelheid ingevoerde rijst te verdubbelen. De Cambodjaanse defensie ontvangt 100 miljoen bijkomend. Beide landen zijn het eens om de wederzijdse handel tegen eind volgend jaar tot $ 5 miljard op te trekken. Xi Jinping beloofde premier Hun Sen dat hij zijn landgenoten zou aanprijzen Cambodja te bezoeken zodat het aantal toeristen van 700.000 nu tot 2 miljoen zou stijgen tegen 2020. Xi stelde ook investeringen in het vooruitzicht voor de Cambodjaanse HST en voor een luchthaven in de provincie Siem Reap. Er zullen eveneens 500 bijkomende studiebeurzen worden toegekend.

Bangladesh

xijpbangla

Xi Jinping en premier Hasina


Bij het bezoek van Xi aan Bangladesh waren beide zijden het eens om hun alomvattend samenwerkend partnerschap te verheffen en tot een strategisch partnerschap en  samen te werken op maritiem vlak op een geïnstitutionaliseerde manier. 56 overeenkomsten werden getekend op het vlak van infrastructuur, energie, klimaatwissel en strijd tegen het terrorisme. De twee regeringen sloten voor een goede $ 20 miljard aan overeenkomsten en de ondernemingen voor $ 13 miljard.  Beide landen waren het ook eens een onderzoek te starten over de mogelijkheden van vrijhandel tussen beide landen.
Volgens het blad “The Daily Star” hebben Xi Jinping en premier Hasina zes concrete projecten onthuld zoals een tunnel onder de Karnaphuli-rivier die de belangrijkste waterweg is in de havenstad Chitagong. Asia Times meent te weten dat de 25 infrastructuur projecten die getekend werden voor meer dan $ 20 miljard leningen impliceren. Het Planministerie verstrekte volgende details over de grootste projecten: de 169 km Padma spoorweg project ($2,5 miljard), het Dhaka-Chittagong spoorproject ($3,03 mjd), de autosnelweg Sitakundu-Cox’s Bazaar Marine ($2,5 mjd) en de autosnelweg Dhaka-Sylhet (1,6 mjd). De fondsen voor deze cruciale infrastructuur ontbraken al 8 jaar.
bcmicorrirdor

Corridor van Kunming naar Kolkata loopt door Bangladesh en Myanmar


De bilaterale handel beliep vorig jaar $ 14,7 miljard of 17 % meer dan het jaar voordien.  Premier Sheikh Hasina zei dan ook dat China naast de grootste handelspartner nu ook een vertrouwde partner geworden is in het realiseren van ‘s lands dromen. China is immers de leidende generator geworden van de megaprojecten zowel qua financiering, kapitalisatie en technologie. Xi Jinping noemde Bangladesh een onmisbare partner om vooruitgang te maken bij OBOR of de nieuwe zijderoutes. Immers Bangladesh ligt langs de corridor die China van Kolkata in India wil uitbouwen via Bangladesh  en Myanmar naar Kunming in China. Volgens prof Siddiqui aan de universiteit van Dhaka bevindt Bangladesh zich relatief strategisch tussen India en China en is het dus goed geplaatst als handels hub wanneer de betere verbindingen en een haven verwezenlijkt zouden worden. Naar verluidt loopt het in de praktijk echter niet zo’n vaart omdat de vier betrokken landen hun eigen systemen hebben en ook omdat India eerder sceptisch staat tegen de corridor wegens een mogelijks grotere invloed van China op de regio.

BRICS

ximodiGisteren en vandaag neemt Xi te Goa (India) deel aan de achtste top van de BRICS landen. Na hun verklaring te Hangzhou zal verder gezocht worden hoe de aankomende landen op wereldvlak en qua financiën beter aan bod kunnen komen. De nieuwe ontwikkelingsbank en de vooruitgang bij het opzetten van de noodreserve bewijzen de vitaliteit van de BRICS. De bank keurde in april zijn eerste pakket leningen goed die $ 811 miljoen waard zijn. Drie maand later schreef de bank voor $ 440 miljoen groene obligaties uit die lopen over 5 jaar.
Het IMF verhoogde onlangs hun groeiperspectief want dit en volgend jaar zullen de opkomende landen volgens IMF baas Christine Lagarde goed zijn voor 75 % van de wereldgroei, m.a.w. ze blijven de motor. Xi Jinping heeft in Gao al gesprekken gevoerd met de Indische premier Modi. Xi Jinping zei tijdens zijn toespraak dat de economie van de opkomende groeilanden ondermijnd wordt door de precaire toestand op wereldvlak.  Hij waarschuwde tegen opduikend protectionisme en anti-globalisme. De Indische premier Modi schreef de goede groeicijfers van zijn land toe aan het vereenvoudigen van het bestuur.Meer globaal pleitte hij voor het ontmantelen van de handelsbelemmeringen, het bevorderen van de vaardigheden en van de infrastructurele ontwikkeling.  Hij deed nog een onverholen uitval naar een buur (zonder Pakistan te noemen) die hij als het centrum van terrorisme bestempelde. De BRICS-landen werden het eens om een BRICS Credit Rating Agency op te zetten omdat de bestaande 3 Moody’s, Standard & Poor’s en  Fitch Ratings allen westers zijn. Ook gesprekken met leden van de Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation stonden op het programma zij het dat de Thaise delegatie heeft afgezegd na het overlijden van hun koning.
Bronnen: China Daily, SCMP, Asia Times, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *