Pu’er – koffie, thee en wijn: de French Connection

De economische groei van China komt momenteel niet enkel van de grote steden, maar juist ook de kleinere provinciesteden. Ik zal een aantal interessante daarvan voor u introduceren. Vandaag begin ik met Pu’er in de provincie Yunnan.

Locatie van Pu’er; illustratie Travel China Guide (disclaimer)

Diversiteit

Pu’er heeft zich ontwikkeld van een relatief onbekende landbouwstad tot een internationaal centrum waar een aantal van ‘s werelds populairste dranken samenkomen om grote synergie te creëren. Pu’er, gelegen in het grensgebied van zuidwestelijk China, grenzend aan Myanmar, Laos en Vietnam, is een oase op de Kreeftskeerkring. Biologische en culturele diversiteit zijn de meest levendige kenmerken van de regio. Een interessant aspect van de geschiedenis van de regio is dat er aanzienlijke Franse invloed is geweest vanuit Frans Indochina tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw, in het bijzonder door de beroemde Kunming – Haiphong spoorlijn. Die wordt momenteel weer opgepakt door de gebouwde en geplande snelle spoorverbindingen tussen Kunming en de hoofsteden van Laos, Thailand en Myanmar.

Thee

Pu’er produceert een speciaal soort thee, opgenomen als een erkende beschermde merknaam in de overeenkomst inzake bescherming van geografische aanduidingen die eind 2020 door China en de EU ondertekend is. In China wordt algemeen aangenomen dat na een zware maaltijd een kopje Pu’er-thee zal helpen om het vet op te lossen en overtollig vet uit het lichaam te verwijderen. Het wordt ook in onze landen als afslankthee aangeboden. Pu’er thee wordt traditioneel in ronde vormen (blokken genoemd) geperst. Deze zijn makkelijk te vervoeren en voor langere periodes op te slaan. Vroeger verkochten handelaren de theeblokken in Tibet en Zuidoost-Azië. Er was zelfs een speciale Tea-Horse Road, een soort Zijderoute voor thee. Tegenwoordig wordt Pu’er thee naar alle continenten geëxporteerd.

Pu’er theeblok; foto dongsongtea (disclaimer)

Koffie

De lokale overheid heeft een nog gedurfdere stap gezet door naast de eigen Pu’er-thee ook koffie te ontwikkelen. Yunnan is een van China’s oudste koffieproducerende regio’s. Een Franse priester bracht een koffiespruit naar Dali in Yunnan. Deze kleine spruit wortelde zich diep in de lokale grond en deze oude koffieboom zou vandaag de dag nog steeds in leven zijn. Yunnan is momenteel goed voor 98% van de Chinese koffieproductie. De regering van Pu’er heeft de potentiële synergie tussen thee en koffie herkend en besloten koffie aan te planten. In 2019 had Pu’er in totaal 120.000 hectare met koffie beplant, goed voor meer dan 150.000 ton koffiebonen. Multinationals als Nestlé en Starbucks hebben in Pu’er bedrijven opgericht.

Wijn

De tweede manier waarop de overheid van Pu’er tracht de lokale economie te diversifiëren is wijn. De stad Pu’er heeft in 2012 een handelsovereenkomst gesloten met de stad Libourne in Bordeaux om elkaars producten te verspreiden. Libourne ligt dichtbij de wijngaarden van Pomerol en Saint Emilion. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee producten. Pu’er thee wordt ook elk jaar met de hand geoogst, wordt voorzien van een jaargang en kan tot 50 jaar worden gerijpt. De beste theeën kunnen prijzen bereiken die zo hoog zijn als de beste wijnen van Pomerol en Saint Emilion. De smaak wordt ook beïnvloed door de grond waarin het wordt gekweekt en de weersomstandigheden tijdens het oogstjaar. Thee kan ook worden gefermenteerd, waarbij bacteriën bittere smaken omzetten in zachtere, rondere smaken, een proces dat vergelijkbaar is met malolactische gisting in wijn. Pu’er thee en wijn zijn beide rijk aan polyfenolen. Twee Chinese delegaties hebben Libourne bezocht. Een Franse parlementariër kwam eind vorig jaar nog op bezoek in Pu’er. Zo is de oude French Connection van de regio weer actueel.

Bronnen: eigen onderzoek auteur; China Daily, Wikipedia, wine spectator; web sites van Nestlé en Starbucks.

Print Friendly, PDF & Email