Raamakkoord over bouw grootste zonne-elektriciteitscentrale

De Amerikaanse leider in zonne-energie ‘First Solar’ heeft in aanwezigheid van de Chinese parlementsvoorzitter Wu Bangguo een raamakkoord afgesloten voor de bouw in Ordos van de grootste elektriciteitscentrale op basis van zonne-energie. De zonnepanelen zouden 25 km² bedekken en 2 GW opleveren.
Het gaat weliswaar nog maar om een ‘memory of understanding’, die de grote lijnen van het project vastlegt. Het akkoord bepaalt wanneer de haalbaarheidsstudie moet af zijn en ook de rol van de regering bij de bouwvergunningen.  Er staat nog niets in over de betaling, want veel zal afhangen van de wijze waarop de overheidstoelagen zullen worden toegekend. De geleverde energie zou gedurende een aantal jaar gegarandeerd worden opgekocht. De eerste fase van 30 MW moet af zijn op 1 juni 2010. De eerste Gigawatt wordt in de plannen bereikt eind 2014 en de tweede Gigawatt eind 2019. ‘First Solar’ is de marktleider in de Verenigde Staten en de nieuwe centrale zou meteen ook de grootste centrale ter wereld worden op basis van zonne-energie. Het project van 2 GW kan 3 miljoen huizen van licht voorzien. In de Verenigde Staten zou het geheel tussen 5 en 6 miljard $ kosten, maar in China zal dit gezien de loonkost minder bedragen.
In Ordos, een stad in Binnen-Mongolië, wordt een grote zone inzake hernieuwbare energie gepland die een combinatie zou bevatten van wind-, hydro-, zonne- en biomassa-energie. In totaal zou de zone 12 GW opwekken tegen 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *