Recordboete plus gevangenisstraf voor financiële misdrijven.

Een beheerder van een van de grootste Chinese hefboomfondsen is schuldig bevonden aan handel met voorkennis en marktmanipulatie. De veroordeling past in een nationale campagne om financiële misdrijven te bestrijden en financiële zwendelaars te berechten. De strenge straffen staan in contrast met de fluwelen handschoenen waarmee financiële misdadigers bij ons worden aangepakt.

financiële misdrijven

Xu Jiang in betere tijden


Xu Jiang is beheerder van het hefboomfonds Shanghai Zexi Investment fund, een hefboomfonds met activa tot 20 miljard yuan. Een rechtbank in Qingdao heeft hem veroordeeld tot een recordboete van 11 miljard yuan, te betalen binnen een maand. Daar bovenop komt vijfenhalf jaar gevangenisstraf. Activa ter waarde van 9,3 miljard yuan, die hij samen met twee vennoten illegaal verwierf, zijn in beslag genomen. De boete is de zwaarste die ooit voor een financieel misdrijf in China opgelegd werd. Xu zal niet in beroep gaan.
Xu (39) begon op zijn 17de voltijds met beursspeculatie. Hij verdiende 4,9 miljard yuan met speculatie op de beurs van Shanghai. Hij belegde dat in aandelen van een dozijn beursgenoteerde bedrijven. Zijn hefboomfonds ZEXI was genoemd naar twee historische figuren die hij bewonderde: Mao Zedong en de Qing keizer KangXI. Tussen 2010 en 2015 spande hij met de directeurs van 13 beursgenoteerde bedrijven samen. Ze gebruikten hun voorkennis  om er persoonlijke winst uit te halen op de beurs. Terwijl de Chinese beurs in elkaar viel, haalde Xu in de eerste 11 maanden van 2015 een rendement van 300%. Hij werd in november 2015 opgepakt.

Geen alleenstaand geval

De Chinese bank- en beursregulatoren en de parketten zijn de duimschroeven aan het aandraaien bij traders en overnemers van bedrijven waarvan men denkt dat ze zich onrechtmatig verrijkten in 2015. Ze verdienden grof geld tijdens de beurscrisis. Die liet duizenden miljarden yuan (virtueel) vermogen in rook opgaan. Door gaten in de regelgeving konden ze winst maken. Door voorkennis of door illegaal op krediet te speculeren op dalende koersen. De topregulator van de beurs, Liu Shiyu verklaarde  vorige week de oorlog aan ‘financiële zwendelaars’.
De in de buitenlandse pers fel besproken verdwijning van de tycoon Xiao Jianhua uit Hongkong past  in dat plaatje. Dat schrijft de South China Morning Post. Xiao stak, wellicht onder druk gezet, op de vooravond van Chinees Nieuwjaar de grens over naar het vasteland. Daar is hij gaan helpen bij onderzoeken naar marktmanipulatie.
Bron: Chinese site Sohu.com, overgenomen door SCMP, dfbonline.nl (De Financiële Begrippenlijst)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Recordboete plus gevangenisstraf voor financiële misdrijven.

  1. hahaha
    15 februari 2017 at 11:29

    Gewoon de doodstraf geven en daarna verder reïncarneren naar America. Zulke misdaden worden nooit gestraft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar