Recordoogst graan in 2013. Aanvaarding ggo in het verschiet?

China overschrijdt in 2013 de kaap van 600 miljoen ton graangewassen. Dat is de tiende opeenvolgende jaarlijkse stijging. Een belangrijk expert spreekt zich uit voor genetisch gewijzigde gewassen (ggo)

indexDe Chinese graanproductie (graangewassen plus sojabonen) heeft naar schatting in 2013 de kaap van 600 miljoen ton overschreden. De productie steeg voor het tiende jaar op rij. Een element dat de goede herfstoogst bevorderde was de beslissing van de overheid om de minimum aankoopprijs voor granen te verhogen. Een neveneffect van dit alles is dat er te weinig opslagplaatsen zijn.

Hogere bodemprijs veroorzaakt  schaarste opslagplaatsen

De productie verhoogde ondermeer door de verhoogde minimum aankoopprijs door de staat. Rijst uit het Noordoosten gaat voortaan 3,2 yuan (0,4 euro) per kilogram. Ook de prijs van maïs steeg lichtjes. In functie van de prijs wordt ongeveer tiende van de productie opgekocht door China Grain Reserves Corporation en in de nationale reserves gestopt.
Een neveneffect is het tekort aan opslagplaats. De provincie Jilin gaat 20 miljoen ton kopen, een historisch record, maar beschikt over opslagcapaciteit voor slechts 7 miljoen ton. De grootste nationale opslagplaats in Dalian zit al vol. Zowat 20 miljoen ton zal in de openlucht moeten opgeslagen worden, met het risico dat het graan rot of door knaagdieren wordt opgevreten.

Expert schakelt over van hybride naar ggo-gewassen

Juist nu werd een opmerkelijk standpunt bekend van Yuan Longping, dé pionier van de hybride rijst in China. Hij werkt samen met onderzoekers aan een onderzoek van genetisch gewijzigde maïs. Op Tencent postte hij een video-oproep om de gevaren van ggo-voedsel niet te veralgemenen. Zijn standpunt wordt echter niet gedeeld door het grote publiek dat erg wantrouwig blijft. Bij een enquête bij 900 personen in Sjanghai bleek 40% sceptisch en een kwart vond dit soort producten ronduit onveilig. Bij een andere enquête in oktober weigerde 91% genetisch gewijzigd voedsel te eten. In maart 2013 voerde het provinciebestuur van Gansu de verplichting in om voedsel met ggo apart te labelen. Dat staat ook in de nationale reglementering, maar de toepassingsbesluiten worden aan de lagere overheid overgelaten.
De centrale overheid verwerpt genetisch gewijzigd voedsel niet per se. In 2009 gaf ze toelating voor proefplantages van twee soorten rijst in Hubei. Die vergunning vervalt deze zomer. Maar de Chinese douane weigerde wel 600.000 ton genetisch gewijzigde maïs binnen te laten in 2013. Een aanvraag tot productie door de multinational Syngenta is in behandeling sinds 2010. Xie Huaan van de Fujian Academy of Agricultural Sciences vindt dat China moet inzetten op onderzoek naar ggo, want anders zal de technologie volledig in vreemde handen zitten. Hij verwijst als voorbeeld naar katoen, waar zonder Chinees eigen onderzoek nu alles in handen zou zijn van Amerikaanse producenten van genetisch gewijzigd katoen.
Het standpunt van Yuan Longping is belangrijk. Hij speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van hybride rassen waardoor de Chinese rijstproductie per hectare steeg van 4,5 ton in de jaren 70 tot 13,5 ton in 2012. Het gebrek aan landbouwgrond maakt dat de druk om nog meer per hectare te produceren blijft aanhouden. Vandaar dat Yuan zich nu tot genetische manipulatie bekeert.

Bron:cntv

Meer over de Chinese graanproductie
Meer over Yuan Longping

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *