Reistrips tijdens 1 meivakantie blijven lokaal

Hoewel de vakantie rond 1 mei tot vijf dagen werd uitgebreid, wordt verwacht dat de toeristische trips zich zullen beperken tot de nabije omgeving. Interprovinciale reizen zijn immers nog aan beperkingen onderworpen en de toeristische trekpleisters beperken het aantal toegelaten toeristen tot één derde.

Park in Beijing

Volgens Chen Yong, assistent professor toeristische economie bij de Ecole hôtelière te Lausanne in Zwitserland was de Covid-19 crisis de ergste die de toeristische industrie ooit heeft meegemaakt. De World Travel and Tourism Council voorspelt dat wereldwijd 2,7 miljoen $ aan economische activiteit verloren gaat door minder toerisme wegens Covid-19. De regio Azië-Pacific zou het sterkst getroffen worden met 1 biljoen $ minder economische activiteit en het verlies van 64 miljoen banen. De China Hotel Association verklaarde in januari en februari een verlies van 67 miljard yuan. Het verwacht dat het tot september zal duren vooraleer de hotels weer een normale bezettingsgraad kennen. Uit een ondervraging door Horwath HTL bleek dat de bezettingsgraad in de Chinese hotels tijdens maart maar 32% bedroeg. Uit voorspellingen door China Tourism Research Institute blijkt dat de omzet van het binnenlands toerisme dit jaar met meer dan twee derde zal dalen. De voordien snel groeiende hotelketen Oyo heeft 9000 banen geschrapt.

Lokaal

De regering had vorig jaar de vakantie rond 1 mei van 3 tot 5 dagen uitgebreid om het verbruik te stimuleren. Verwacht wordt dat het verbruik nu maar langzaam op gang zal komen. Terwijl tijdens de vakantie rond 1 oktober 782 miljoen toeristen een binnenlandse reis maakte en vorig jaar rond 1 mei 195 miljoen, rekent het ministerie op 117 miljoen trips rond één mei dit jaar. Het ministerie van transport verwacht 5 miljoen treinreizen of één derde in vergelijking met vorig jaar, 17.9 miljoen uitstappen met de auto, 450.000 reizen via de waterweg of de helft en 580.000 vliegreizen per dag of één derde. Online reisorganisatie Ctrip voorspelt dat het toerisme lokaal in de onmiddellijke omgeving zal blijven. Meituan signaleert dat 90% van de reizen die via haar platform werden geboekt naar lokale bestemmingen zijn en dat is duidelijk hoger dan normaal.

Er bestaan nog quarantaine regels voor internationaal verkeer en eveneens voor reizen tussen de provincies. Bovendien vraagt de stad Beijing aan alle hotelgasten een bewijs van negatief Covid-19 testen. Sommige toeristen opteren voor een verblijf in een luxehotel in de stad waar ze leven. Hoewel het aantal personen dat wil reizen maar de helft bedraagt in vergelijking met vorig jaar ziet Ctrip toch beterschap in vergelijking met het driedaags Qing Ming verlof begin april. Ctrip nam een verdubbeling waar in de verkoop van pakketreizen en een stijging met 280% bij het aantal personen dat een reis plant. Het agentschap verwacht dat de Chinese reizigers 90 miljoen reizen zullen maken, wat niet zo verschilt van de verwachting door het ministerie.

Kortingsbonnen in Guizhou

Een uitdaging is dat de toeristische plaatsen opgelegd kregen om het aantal toeristen tot 30% te beperken van het normale niveau. Een middel om meer bezoekers aan te trekken, is het organiseren van livestreams om lokale attracties te promoten. Hainan vaardigde verder voor miljoenen yuan kortingsbonnen uit en ook Huzhou (Zhejiang) en Kunming (Yunnan) nemen hun toevlucht tot kortingsbonnen om het verbruik te stimuleren. De hotels bieden soms sterke verminderingen aan. IHG dat 470 hotels in China heeft, biedt één gratis nacht aan indien de klanten 3 dagen op rij boeken. Marriott International lanceerde een ontbijtpakket waardoor gebruikers gedurende één maand kunnen ontbijten in de hotels van de keten.

Veel laatboekingen

IHG beweert veel late boekingen te ontvangen. Toen Beijing onlangs de quarantaine regels voor de bezoekers verlichtte, schoten de boekingen de hoogte in. Qunar noteerde na de aankondiging 15 maal meer boekingen van buitenlandse vluchten en driemaal meer zoekopdrachten voor pakketreizen en hotelboekingen. Het aantal boekingen voor vluchten en treinen naar en uit Beijing steeg één uur na de aankondiging met 500% en 300%, zo meldt het Fliggy reisplatform van Alibaba. Ook de groepskoop site Meituan Dianping stelde vast dat de boekingen voor vlieg- en treintickets met 300% en 160% stegen na de aankondiging. De zoekopdrachten voor attracties in de hoofdstad stegen eveneens drie keer nadien. Analysys analist Jiang Xinwei schrijft dit toe aan het feit dat de lockdown maatregelen in Beijing de meest strikte waren na de werkhervatting.

Bronnen: chine.in ; sixthtone.com ; scmp.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.