Hongkong economie kan dit jaar met 4 à 7% dalen

Minister van Financiën Paul Chan van Hongkong heeft meegedeeld te verwachten dat de economie dit jaar niet met 1,5 % achteruitgaat maar wel met een percentage dat zich situeert tussen 4 en 7%. Hij deed een oproep tot eendracht in de moeilijke tijden.

Minister Paul Chan

Minister van Financiën Paul Chan Mo-po verwachtte eerder dat de economie van Hongkong maximaal met 0,5% zou stijgen dit jaar en hoogstens 1,5% zou achteruitgaan. Met de corona-crisis stelde hij deze cijfers bij tot een vermindering tussen 4 en 7%. De grootte van de economische recessie kan erger worden dan tijdens de Aziatische financiële crisis in 97-98, voorspelde hij. Chan voegde er nog aan toe dat de invloed van de pandemie op de stedelijke economie veel ernstiger en langduriger zal zijn dan verwacht. De minister van Financiën noteerde nog dat de financiële reserve van Hongkong door de recente hulpmaatregelen van de overheid geslonken is van HK$ 1.100 miljard naar 900 miljard of 110 miljard euro. Hij voegde er aan toe dat deze som dient om de Hongkong economie en het leven te stabiliseren. De huidige reserve is goed om het 14 maanden uit te zingen.

Chan waarschuwde nog dat sociale stabiliteit de sleutel is tot de economische heropleving. ‘Indien de gewelddadige confrontaties van het tweede semester vorig jaar opnieuw zouden opduiken, zal dit duidelijk leiden tot meer winkels die gaan sluiten en het buitenlands kapitaal dat niet wil investeren of zaken doen in Hongkong’. Hij vond dat het een zekere tijd in beslag zal nemen vooraleer de dieper liggende problemen van Hongkong opgelost zullen worden en herhaalde zijn oproep tot eenheid tijdens de periode van economische recessie. Dus vroeg hij het volk om de verschillen opzij te zetten en plaats te maken voor het oplossen van conflicten.

SCMP

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *