Rel in Xinjiang: 35 doden Weer rellen: nu in Hotan (upd)Kaart op wikipedia

Kaart op wikipedia

Bij zware incidenten in Xinjiang zijn opnieuw doden gevallen. Officiële bronnen meldden eerst dat  17 burgers en leden van de ordedienst waren gedood en dat de politie 10 relschoppers heeft doodgeschoten. Ondertussen liep het dodental op tot 35. Vrijdag waren er rellen in Hotan en deze duurden zaterdag voort. China stuurde een ploeg toplui ter plaatse.

Volgens kaderleden van het regionale comité van de CPC in Xinjiang is er een kleine opstand uitgebroken in een wijk van een arrondissement in de autonome regio voor Oeigoeren. Het gebeurde in de wijk Lukqun, in het arrondissement Shanshan, ook wel Piqan genoemd (230.000 inwoners, 70%  van hen Oeigoeren), dat deel uitmaakt van de prefectuur Turpan. Shanshan ligt in de woestijn, op 100 km van de hoofdstad van de prefectuur Turpan en op 280 km van Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio.

papxinjiang2

Ontplooiing oproerpolitie

De ambtenaren, die anoniem wilden blijven, hebben verteld dat met messen gewapende bendes de gebouwen van de politie en de overheid en een bouwplaats hebben bestormd. Daar zouden de aanvallers burgers hebben neergestoken en politievoertuigen in brand hebben gestoken. Er vielen slachtoffers: negen agenten of bewakers en acht burgers. Daarop heeft de politie het vuur geopend en daarbij kwamen 10 ‘relschoppers’ om. Drie van de aanvallers werden gearresteerd en de ordediensten zijn op zoek naar een niet genoemd aantal anderen die gevlucht zijn.Cijfers over het aantal inwoners van heel Xinjiang variëren van 19 tot 21 miljoen.

De politie beweert een voortvluchtige deelnemer aan de rellen gevat te hebben en noemt als brein achter de bende van Ahmatjan Niyaz Sidike: door Tianshannet wordt hij er van beschuldigd een extremistische religieuze groep te vormen. Reuters meldt dan weer dat de Chinese inlichtingendiensten er achter gekomen zijn dat sommige leden een opleiding kregen bij de oppositie in  Syrië.

China heeft de recente aanvallen als terroristisch bestempeld. De woordvoerster van Buitenlandse Zaken zei ongelukkig te zijn met de Amerikaanse bemoeienis. Een woordvoerder van het State Department had verklaard bezorgd te zijn over China’s minderheden- en godsdienstpolitiek. Hua Chunying  voegde er nog aan toe te hopen dat de VS qua terrorisme geen dubbele standaard hanteren. Te Urumqi greep volgens Le Monde zaterdag een indrukwekkende ontplooiing van de oproerpolitie plaats. Alsof duidelijk gemaakt werd dat de ordedienst klaar staat voor 5 juli mocht het nodig zijn. Op die datum waren er in 2009 in de hoofdstad van Xinjiang rellen, waarbij onder andere bepaalde Oeigoeren leden van andere bevolkingsgroepen aanvielen: Han-Chinezen, Hui en Mantsjoes. Er vielen toen in alle betrokken groepen doden.

yuzsurumqi

Yu Zhengsheng en zijn team in Urumqi

Dat de Chinese autoriteiten de toestand ernstig nemen, blijkt uit het ter plaatse sturen van topman nummer 4 Yu Zhengsheng, secretaris Meng Jianzhu van de CPC-commissie voor politeke en juridische zaken en minister van Politie Guo Shengkun.  De ploeg werd door president Xi Jinping uitgestuurd na een bijzondere vergadering van het permanent Comité van het Politiek Bureau. Yu is de topverantwoordelijke binnen de CPC over Xinjiang. Meng wil van zijn kant dat de patrouilles 24 u op 24 geschieden. Hij heeft de oproerpolitie gevraagd om samen te werken met de gewone politie wat een preventief effect moet hebben. Hij zei nog dat de stromingen die door de CPC en de regering de  ‘drie kwade krachten’ worden genoemd( separatisme, terrorisme en religieus extremisme), er alles aan doen om verwarring en chaos te scheppen.

Meer achtergrondinformatie: klik tags Xinjiang en Oeigoeren of

http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/21-doden-bij-gevecht-in-xinjiang/

http://www.chinasquare.be/achtergrond/achtergronden-van-het-geweld-in-xinjiang/

http://www.chinasquare.be/achtergrond/wordt-xinjiang-gekoloniseerd-door-de-han/

Bronnen: Xinhua, Wikipedia, New York Times, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *