Relatie met Australië in turbulente periode

 
  

Premier Rudd en president Hu

Premier Rudd en president Hu


Het wordt steeds moeilijker koorddansen voor de Australische eerste minister Rudd, die enerzijds goede economische betrekkingen wil met China maar anderzijds niet door het land wil beïnvloed worden in het interpreteren van de westerse vrijheden.
Vorige week deed Rebiya Kadeer haar optreden in het filmfestival van Melbourne en uit protest trokken diverse Chinese regisseurs hun films terug uit het festival. Deze week worden vier tenoren van het Australische ‘Rio Tinto‘ er door China van beschuldigd aan bedrijfsspionage te hebben gedaan en ook voor een hoog bedrag China te hebben benadeeld bij het verkopen van ijzererts. Nochtans wil de Australische premier Rudd, die vloeiend Chinees spreekt, van nauwe betrekkingen met Azië en dus ook China één van de peilers van zijn politiek maken. Australië wordt dan ook economisch steeds afhankelijker van de Volksrepubliek, die over de Verenigde Staten en Japan gesprongen is om Australiës eerste partner te worden inzake buitenlandse handel, met 53 miljard $.  China is reeds de eerste koper van ijzererts ter wereld. Anderzijds noemt een defensiewitboek uit Canberra China als het voornaamste gevaar voor de toekomst. Ook is de Australische regering aan druk onderhevig, onder meer van Kadeer, om niet toe te geven aan Beijing. Chinese ambassadeleden maakten onlangs duidelijk dat het de relaties met de Volksrepubliek in het gedrang zou brengen indien Kadeer opgevoerd werd.
Voor de onmiddellijke toekomst staan enkele belangrijke deals tussen beide groten op het programma. ‘Yanzhou Coal Mining‘ wil een 3 miljarden$-deal afsluiten om te investeren in de Australische steenkoolsector met name in “Felix-Resources” , ‘China Railway Group‘ is in onderhandeling om een spoorlijn te leggen voor ijzererts en ‘China’s Investment Corporation‘ heeft een band aangekondigd met de ‘Fortescue Metal Group,’ die eveneens betrokken is in de spoorlijn . Wat de uitkomst ook is van de deals, ze zullen op de betrekkingen tussen beide landen wegen. Er wordt zelfs gezegd dat de huidige spionagezaak rond ‘Rio Tinto’ een vergelding zou zijn van China tegen het feit dat 19 miljard $ investeringen door ‘Aluminium Corp of China‘ (Chinalco) werden afgewezen door mijngigant Rio Tinto.
Een deal die half augustus beklonken werd, is de overeenkomst tussen Exxon Mobil en Petrochina, waardoor China voor 41 miljard dollar Australische LNG krijgt: gedurende 20 jaar koopt Petrochina 2,25 miljoen ton per jaar. Het is de grootste deal tussen beide landen. De Australische minister Ferguson slaagde er echter niet in een Chinese collega te ontmoeten. Anderzijds heeft Peking een bezoek van de viceminister voor Buitenlandse zaken aan Australië afgezegd uit ongenoegen over het bezoek van Kadeer aan het land. De geplande gesprekken tussen beiden om volgende maand verder te onderhandelen over vrijhandel, gaan wel door.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *