CAS-Holdings wil ook een bank en een verzekering

De ‘Chinese Academy of Sciences Holdings’ wil tegen eind 2019 beginnen met een op technologie gerichte bank en een dito verzekering. Het hoopt zo het gat in de markt te vullen voor innovatieve starters.

cas wu lebin

CAS-voorzitter Wu Lebin


Chinese Academy of Sciences Holdings beschikte eind 2014 al over 5,1 miljard yuan geïnvesteerd kapitaal in 30 filialen waarvan het er 21 volledig controleert. Intussen zouden er 48 volledig gecontroleerde zijn, waarvan 25 beursgenoteerd. Het meest bekend is de groep Lenovo waarvan CAS Holdings de moederholding is.
Voorzitter Wu Lebin heeft op het Boao-forum in een interview te kennen gegeven de eerste op technologie gefocuste bank te willen opzetten evenals een verzekering. CAS wil als hoogste wetenschappelijke instelling vooral een gat in de markt vullen voor het financieren van innovatieve starters. Volgens Wu hebben op technologie gerichte starters het moeilijk om van zakenbanken en verzekeraars de financiële diensten te krijgen die ze nodig hebben. Durf- en aandelenkapitaal vullen het gat maar gedeeltelijk op.

Reactie regelgevers

Het is de bedoeling dat de nieuwe bank zich voornamelijk richt op kleine starters terwijl de verzekering ook gericht zal zijn op de grotere bedrijven. Voor het model hiervan verwijst Wu zowel naar Israël als naar de Silicon Valley Bank. CAS werkt hiervoor al samen met andere staats- en privébedrijven waarvan hij de naam niet onthulde. Ook met het stadsbestuur van Shanghai heeft CAS al een gemeenschappelijk standpunt.
Sinds vorig jaar is CAS Holdings in contact met de twee regelgevende instanties. Hier op voortgaand verwacht Wu eerder een toelating voor de verzekering dan voor de bank. De voorgestelde verzekering zal minstens 5 stichtende aandeelhouders hebben en voor een miljard geregistreerd kapitaal. Hoewel de voorgestelde bank een commerciële entiteit met winstgevende doelstellingen zal zijn, hoopt Wu op een gunstige overheidspolitiek.
Hij verwees nog naar Shanghai Bi Ke Clean Energy Technology dat door CAS gecontroleerd wordt. Deze firma ontwikkelde een technologie die aardgas omvormt tot methanol. Dit methanol kan door motoren gebruikt worden als brandstof met extreem lage uitstoot. Het bedrijf wil tegen 2019 in Washington een fabriek van 6 miljard dollar bouwen die schaliegas  omvormt tot methanol.
Bron: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *