Saoedische kroonprins bezocht ook China

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud die met een charmeoffensief door Azië reist, bezocht ook twee dagen China. Het is de bedoeling de Saoedische ‘Kijk oostwaarts’-politiek af te stemmen op het Chinese Belt & Road Initiative (BRI). Er werden voor 28 miljard aan contracten vooral qua energie gesloten.

De Saoedische kroonprins reist vergezeld van een Aramco delegatie door Azië want van zijn westerse bondgenoten kreeg Saoedi Arabië na de moord op de journalist Kashoggi veel kritiek te verduren. Na een bezoek aan India en aan Pakistan waar hij beloofde 20 miljard $ te investeren in een petro complex te Gwadar bezocht hij ook gedurende twee dagen China. Zijn land kijkt uit hoe het zich best kan ontwikkelen indien eenmaal het tijdperk van de petroleumbonanza voorbij is. Tussen China en Saoedi Arabië bestaat al een strategisch partnerschap. Het land is ook een top afzetmarkt van Saoedisch petroleum dat voor 70% naar Azië uitgevoerd wordt. China wil in het Midden-Oosten echter zowel goede betrekkingen met het sjiïtische Iran als met soennitische Saoedi Arabië.

Politiek

President Xi ontving de kroonprins in de Grote Hall van het Volk. Xi zei dat het alomvattend strategisch partnerschap tussen beide landen een nieuw patroon heeft gevormd waar de twee landen elkaar ondersteunen op verschillende niveaus en op veel terreinen. Xi zegde zijn steun toe aan de Saoedische inspanningen tot economische diversificatie en sociale hervormingen terwijl de nationale soevereiniteit en de veiligheid wordt gegarandeerd. Hij verklaarde zich een tegenstander van pogingen om zich te mengen in interne Saoedische zaken. De Chinese president pleitte voor het op elkaar afstemmen van de ‘Saudi Vision 2030’ op het BRI van China. Meer bepaald verwachtte hij verdere vooruitgang in pragmatische samenwerking op het gebied van energie, infrastructuur, handel, investeringen en hoogwaardig maakwerk. De twee landen gaan ook gezamenlijk een China-Gulf Cooperation Council vrijhandelszone oprichten. Ze zouden ook alle betrokken partijen in het Midden Oosten moeten aanmoedigen om hete hangijzers op te lossen door raadpleging en dialoog.

Kroonprins Mohamed antwoordde dat het Arabisch schiereiland een onderdeel vormt van de historische zijderoute. Zijn land ondersteunt het project van de nieuwe zijderoutes en hoopt het te kunnen afstemmen op de ‘Saudi Vision 2030’. Deze strategie wil minder afhankelijk worden van olie. Naar verluidt zijn de Saoedi’s in dit kader vooral geïnteresseerd in slimme steden, 5G, AI, hightech zones en nieuwe energie. De kroonprins ondersteunde ook het recht van China om maatregelen tegen het terrorisme en extremisme te treffen ter waarborging van de nationale soevereiniteit.

Zakelijk

Huaweiwinkel in Riyad

Vooral het in 2016 opgerichte China-Saudi Arabia High-level Joint Committee werkt sturend in de zakelijke en investeringspolitiek. Sultan Moftie, onderdirecteur bij de Saudi Arabian General Investment Authority vertelde aan de Global Times dat zijn land vorig jaar vergunningen verleende aan 19 Chinese maakwerkbedrijven, 86 bouwondernemingen, 6 IT-bedrijven en nog 8 andere in de dienstverlening.

Huawei topman Mark Xue verklaarde op een investeringstop dat Huawei klaar is om jaarlijks 20 miljoen $ te investeren in drie lokale onderzoekscentra, in de toekomst samen te werken met 140 lokale leveranciers, 10.000 lokale banen te scheppen en jaarlijks voor 500 miljoen $ lokale uitrusting te kopen. Huawei wil 10.000 Saoedische ICT-ers opleiden waarvan 5000 een beroepscertificaat zullen krijgen voor 2020. De Huawei smartphones hadden vorig jaar het tweede grootste marktaandeel in het land. Het bedrijf opende in Riyad ook zijn grootste winkel in het Midden Oosten en Afrika.

Vicepremier Han Zheng tekent voorakkoord over rafiinagecomplex met kroonprins

In totaal werden tussen de 2 landen voor 28 miljard $ aan contracten afgesloten. Het Saoedische Aramco wil in samenwerking met het Chinese Norinco een joint-venture raffinaderij en petrochemisch project van 10 miljard $ oprichten in Panjin (Liaoning). Aramco tekende ook twee voorakkoorden waardoor het 9% aandelen verwerft bij Zhejiang Integrated Refining & Petrochemical Complex. In dezelfde provincie tekende het eveneens voor een derde akkoord voor de uitbouw van een netwerk van brandstof kleinhandelaars.

Bron: Global Times, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar