Schoolveiligheid nu echt acuut na nieuwe aanval

China zag gisteren een zesde geval op minder dan één maand tijd van een gefrustreerd persoon die schoolkinderen doodde. Het probleem van de veiligheid op en nabij school wordt nu wel natiewijd op alle niveaus besproken.

Een man met een mes stak 7 kinderen en 2 volwassenen dood, en verwondde nog 11 anderen. De 48-jarige dader was de eigenaar van de kindertuin in het kanton Nanzheng in Hanzhong (Shaanxi), en had een probleem met de bestuurders van de school. Hij had gevraagd aan de kleutertuin om in april te verhuizen, maar deze verhuis is maar voor juli gepland. Toen hij thuiskwam, pleegde hij zelfmoord.
Sedert de recente golf van steekpartijen op school waren er in Hanzhong 2000 bewakers in de scholen aangesteld. De balans van de gevallen van aanvallen op schoolkinderen de afgelopen maand bedraagt 16 dode kinderen en 70 gewonden.
De aanvallen worden door iedereen becommentarieerd. Er wordt gewezen op grotere verschillen tussen rijk en arm die frustratie in de hand werkt. Ook premier Wen Jiabao heeft gereageerd dat moet nagedacht over de sociale verhoudingen die aan de basis liggen van de frustraties. De media worden eveneens met de vinger gewezen als inspiratiebron voor het nabootsen van de  aanvallen. Feit is dat nog verder wordt nagegaan of de reeds getroffen veiligheidsmaatregelen kunnen opgevoerd worden.  Sommigen wijzen op het feit dat de staatsscholen gratis hun bewaking kunnen opvoeren, terwijl dit voor privéscholen betalend is. Een wet op de schoolveiligheid zou hierbij soelaas kunnen brengen.
In een antwoord op de recente aanvallen heeft de stad Chongqing 1,2 miljard yuan schoolbewakuitgetrokken voor de oprichting van een speciale politiemacht, bestaande uit 6400 agenten en 28.000 bewakers om de veiligheid te verhogen op de 12.000 scholen en kleutertuinen. De hoofdstad heeft 2000 veiligheidsagenten aangeworven om de 500 scholen te bewaken.  In Pekings Xichengdistrict zijn de 112 scholen en kleutertuinen uitgerust met verdedigingssprays en speciale handschoenen bestand tegen messen. Te Hefei installeren scholen camera’s en in Shenyang wordt 24/24 gepatrouilleerd.  In Shanghai en Kanton moeten ouders over speciale pasjes beschikken om hun kinderen op te halen. Shanghai zal leraars en leerlingen ook een training in zelfverdedigingstechnieken bijbrengen.
In de Chinese pers wordt maar schaars bericht over de nieuwe aanval en dit om personen niet op ideeën te brengen. Ten slotte vonden wij nog een recent significant cijfer van personen met geestelijke storingen in China: volgens een studie bij 12 % van de Chinese bevolking kent niet minder dan 17,5 % een mentale aandoening. De graad van zij die zich laten behandelen, ligt in de provincie Guangdong maar op 30%. De kost van een behandeling kan soms oplopen tot een maandloon.
Ondertussen is de werkloze die inhakte op de kinderen in Taixing tot de doodstraf veroordeeld. Zheng Minsheng die in Guangdong had toegeslagen werd reeds terecht gesteld.
Bron: Global Times, SCMP, China Daily
Zie ook CNTV over verscherpen veiligheid

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *