SCO vooruitgang in strijd tegen terrorisme en economische samenwerking

Beijing kon zich na de SCO top zeer tevreden tonen. De regionale inspanningen om het terrorisme te bestrijden en de economische samenwerking kregen een boost.

Xi Jinping sprak in het kader van de SCO een beperkte vergadering toe met onder meer de leiders van Rusland, India en Iran.

Xi voor multilateralisme en  globalisering

SCO

Leiders van deelnemende landen op weg naar ‘petit comité’ (foto Xinhua)


Xi hield een pleidooi voor het behoud van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). China wil verder werken aan een wereld waarin verschillende staten goede betrekkingen hebben, een multilateraal systeem. ‘Dat is zeker nodig nu unilateralisme en handelsprotectionisme de globalisering bedreigen’, een ondubbelzinnige toespeling op de VS.

Deal met Iran

De president van Iran beaamde dat. Volgens Rowhani vormen de inspanningen van de VS om zijn beleid aan anderen op te leggen een bedreiging voor alle landen. Als voorbeeld gaf hij de Amerikaanse terugtrekking uit de nucleaire overeenkomst tussen grote machten en Iran, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Xi en Poetin beloofden dat China en Rusland alles zullen doen om het JCPOA te redden.

Anti-terrorisme en economische samenwerking

Xi beloofde 30 miljard yuan (bijna 4 miljard euro) extra aan de bank van de SCO, om het Belt and Road Initiative (BRI) effectief te kunnen steunen. Er is een wisselwerking tussen de economische samenwerking aan projecten zoals de BRI of de China Pakistan Economic Corridor (CPEC) enerzijds en de veiligheid in de regio anderzijds. Daarom verwelkomde Xi ook het feit dat de Contactgroep over Afghanistan van de SCO in Kaboel sinds kort weer samenkomt, na zeven jaar van onderbreking. Er was een consensus over de inspanningen die nodig zijn  voor het herstel van Afghanistan.

India – Afghanistan – BRI

Premier Modi beloofde dat India een ‘positieve en constructieve rol zou spelen voor de vrede en wederopbouw van dat land’. Ten aanzien van de projecten voor economische connectiviteit bleef de Indiase leider terughoudend. Hij benadrukte dat ze ‘inclusief en transparant’ moesten zijn en ‘respect tonen voor de soevereiniteit en de prioriteiten van de landen’. Waarnemers zien hierin een kritische toespeling op het CPEC.

China – India

SCOToch zijn China en India erin geslaagd het momentum voor de verbetering van hun relaties vast te houden aan de zijlijn van de SCO-top. Ze bereikten een oplossing voor hun geschil over de Brahmaputra. Deze rivier vloeit van de Chinese regio Tibet naar Bangladesh. India zal voortaan van China technische informatie krijgen over de problematische overstromingen en de waterkwaliteit van de rivier. Ook een belangrijke overeenkomst tussen de beide Aziatische grote machten is die over de rijsthandel. China zal eisen versoepelen die het qua hygiëne en gezondheid stelt aan de invoer van rijst. Zo zal India veel meer rijst kunnen exporteren naar het buurland. Dat zal de handelsbalans meer in evenwicht brengen.

Perscommuniqué

Na afloop van de 18e top van de leiders van lidstaten van de was er een perscommuniqué. Volgens die tekst werkt de SCO steeds beter samen. Na de toetreding van India en Pakistan is de SCO zeker een ‘unieke, invloedrijke en gezaghebbende regionale organisatie’.
De lidstaten ‘steunen consequent bemiddeling bij de conflicten in Afghanistan, Syrië, het Midden-Oosten, het Koreaanse schiereiland en andere geschillen in de regio. Die gesprekken moeten verlopen binnen de krijtlijnen van internationaal erkende principes en internationaal recht’. De lidstaten betoogden dat het zeer belangrijk is de nucleaire overeenkomst met Iran verder uit te voeren.
Op de top is een programma goedgekeurd voor samenwerking tegen terrorisme, separatisme en extremisme van 2019 tot 2021. Er komt een boodschap tot de jongeren om niet mee te werken aan verwoestende activiteiten. Op de scholen zal hier aandacht voor zijn.
De lidstaten van de SCO willen het bestuur van de wereldeconomie, met de WTO als centrum, verbeteren. Ze bouwen aan een open wereldeconomie. Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan, Oezbekistan en uiteraard China zelf, bevestigden opnieuw hun steun aan het Belt and Road Initiative (BRI). (Opvallend is dat India in de lijst ontbreekt).

Kirgizië neemt over

Kirgizië wordt nu tijdelijk voorzitter van de SCO. Volgend jaar vindt de 19e top van de SCO in dat land plaats.
Bronnen: SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.