Shanghai revival met 32 nieuwe hightech projecten

Na de Covid lockdowns wil Shanghai 63 miljard ¥ spenderen aan 32 nieuwe industriële projecten in Pudong. In het district Baoshan benoorden is ‘Nanda Digital City’ in opbouw op de plaats van een voormalig vervuild industrieel gebied. Recentelijk was er ook een symposium over de toekomstige evolutie van de zuidelijke Lingang speciale zone.  

Zhangjiang Science City Foto Asia Times Zhangjiang Group Disclaimer

De lockdowns voor Covid hebben duidelijk een verlammend effect gehad op de vitaliteit van het zakenleven in Shanghai. De metropool wil echter terug aanknopen met haar plannen om in Pudong clusters van wereldklasse te bouwen op het vlak van biogeneeskunde, AI en geïntegreerde schakelingen. Dit voornemen dateert al uit Shanghais 14de vijfjarenplan dat in augustus 2021 werd openbaar gemaakt. Dit plan voorziet qua industrie drie pijlers: elektronische informatie, auto’s en machines. Andere opkomende industrieën in het gebied zijn onder meer cruiseschepen, nieuwe materialen, de online economie evenals projecten in verband met kwantumwetenschap, AI en genetische manipulatie.

Met Covid lag de uitbouw van de plannen wat stil hoewel niet hoeft gedramatiseerd te worden. Onderburgemeester Wu Qing onthulde dat de buitenlandse investeringen te Shanghai tijdens het eerste semester toenamen met $12 miljard, het aantal regionale afdelingen van buitenlandse bedrijven met 26 tot 857 en het aantal buitenlandse O&O centra met 10 tot 516. Daartegenover staat dat Teikoku Databank in juni 272 minder Japanse bedrijven telde dan de 6,028 twee jaar terug. De Amerikaanse en Europese Kamers van Koophandel kondigden aan dat een kwart van hun leden dachten aan verhuizen.
Nu kondigt Shanghai aan dat het 63 miljard yuan wil spenderen aan 32 nieuwe industriële projecten  in Pudong. Het district zal in Zhangjiang Science City een AI-ecosysteem eiland, genoemd AIsland, bouwen voor 4,24 miljard ¥. Het zal ook het Shanghai IC Design Industrial Park uitbreiden met een investering van 4,43 miljard ¥ en de eerste fase van een incubatorbasis bouwen in de Shanghai International Medical Zone (SIMZ) voor 2,3 miljard ¥

Nanda

Artistieke afbeelding van Nanda Digital City Foto Shanghai Daily Disclaimer

In het meer noordelijke Baoshan district wordt gewerkt aan Nanda Digital City die een voormalige vervuilde nijverheidsgebied moet vervangen. Nanda is overigens een samentrekking van Nanxiang in Jiading en Dachan in Baoshan. Vroeger was het bekend als een van de meest vervuilde sites vermits het een centrum was van de leder- en chemische sector.  Actie hiertegen begon in 2009  en meer dan 50 bedrijven gingen dicht. De zuid-noord omvorming van de voormalige ijzer-staalindustrie benoorden Baoshan en de chemische industrie in het zuiden van Jinshan District staat in het masterplan 2035 vermeld bij de belangrijkste ontwikkelingsblauwdruk van Shanghai samen met de vijf ‘nieuwe steden’ in de buitenwijken.
Ondertussen is in Nanda de meerderheid van de gronden gesaneerd. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor architecten en stadsplanners. Groen zal 43% in beslag nemen van de 6,3 km² zodat het gebied meer dan 40 parken telt en tuinen langs de rivier. Er werd ook begonnen met de bouw van meer dan een dozijn stedelijke infrastructuurprojecten, waaronder negen wegen, twee busterminals, drie groenprojecten en drie buurten,. .Op donderdag werden twee servicecentra voor bedrijven en professionals onthuld. Ongeveer een derde van de nieuwe woningen zullen appartementen zijn voor talent dat in het gebied werkt. Baoshan werkt ook samen met de Lingang Group om het gebied om te vormen tot een intelligent park en gemeenschap met wereldwijde architectenbureaus, stedenbouwkundige en ingenieursbureaus

Lingang

Lingang niewe zone Foto Global Times cnsfoto Disclaimer

Het nieuw gebied Lingang sinds 2012 Nanhui New City geheten, bevindt zich ten zuidoosten op 60 km van het stadscentrum waar de brug naar de diepzeehaven zich bevindt. Al jaren wordt gewerkt om het als technologische groeipool te ontwikkelen. Qua buitenlandse investeringen is Lingang een van de sterkste groeipolen in de stad, vindt onderdirecteur Zhu Yi van de Shanghai Commission of Commerce. Momenteel telt Lingang 2600 buitenlandse ondernemingen met in totaal $3 miljard aan investeringen. Tijdens het eerste semester kwamen er $1,2 miljard investeringen bij, een sterke aangroei van 260 % wat patronale klaagzangen over Shanghai toch relativeert. Sinds Lingang New Area drie jaar geleden officieel opgericht werd , heeft de zone 90.000 talenten aangetrokken en het doel voor de komende drie jaar is 180.000 banen scheppen.

Tesla heeft er een Shanghai Research and Development Innovation Center voor de lokalisering te sturen van haar gigafabriek. Consultancy PwC werkt verder aan voorstellen voor een beter belastingsysteem. Momenteel genieten de 4 sectoren chips, AI, biogeneeskunde en luchtvaart tussen 15 en 25 % belastingvoordeel. Tot op heden zijn 132 ondernemingen geslaagd voor het kwalificatie-certificeringsproces met $1,2 miljard belastingvermindering tot gevolg. Deze vier sectoren wil PwC uitgebreid zien tot hoogwaardige dienstverlenende sectoren zoals grensoverschrijdende financiering en offshore handels- en scheepvaartdiensten, zodat een speciaal belastingbeleid ontstaat voor hoogwaardige dienstverlenende industrieën. PwC heeft onlangs het eerste innovatielaboratorium voor luchtvaartfinanciering in Lingang opgezet om de ontwikkeling van de burgerluchtvaart- en internationale financiële sector op het speciale gebied te bevorderen door de luchtvaartleasemarkt te cultiveren.

Tesla Gigafacory Foto China Daily Disclaimer

Op een recent forum hebben vertegenwoordigers van 20 buitenlandse bedrijven waarbij Tesla, SAP, Cummins, Novo Nordisk en PricewaterhouseCoopers (PwC) Lingangs investerings- en handelsvrijheid, opening en innovatie, de zakelijke omgeving, bedrijfslay-outs en ontwikkelingsstrategieën besproken. Lingang telt meer dan 150 IC-bedrijven op het gebied van chipontwerp, fabricage van apparatuur, belangrijke materialen, assemblage & testen en andere gebieden. In 2021 overschreed de schaal van de IC-industrie er voor het eerst de 10 miljard yuan.

De Duitse automatiseringsgigant Lenze die 15 jaar te Lingang een fabriek opende, heeft er haar grootste productiebasis buiten Duitsland van gemaakt. De nonferro metaalhandelaar Akerson is sinds 2012 geregistreerd te Linggang en het dient als Aziatisch regionaal hoofdkwartier. Vorig jaar bedroeg Akersons buitenlandse handel 2 miljoen ton. Financieel directeur Wang Hao, legt uit dat zowel onshore zaken als de offshore beide dienst doen als groeimotoren, offshore een belangrijk deel van de zakelijke structuuris geworden is. Dit jaar werd dan nogmaals 25 miljoen aan investeringskapitaal toegevoegd om de investeringen op peil te houden.

Lingang zal ook in de toekomst de hoogwaardige ontwikkeling op een all-round manier blijven bevorderen: open gebieden uitbreiden, de ontwikkeling van nieuwe platforms versnellen, hoogwaardige diensten leveren en de aanwerving van talent in binnen- en buitenland versnellen. Kortom Covid heeft de verdere ontwikkeling en uitvoering van het veertiende vijfjarenplan niet echt geremd, integendeel.

Asia Times, Shanghai Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.