Havenstad Ningbo maakt balans op van 10 jaar

De stad Ningbo heeft een balans opgemaakt van de voorbije tien jaar. Naast een bloeiende buitenlandse handel is het aantal bedrijven meer dan verdubbeld en staat de stad zevende nationaal qua maakwerk. Voor het vierde jaar op rij prijkt de haven op de derde plaats wereldwijd.

Zicht op Ningo Foto China Daily disclaimer

De stad Ningbo in de provincie Zhejiang heeft 9,4 miljoen inwoners waarvan er 4,4 miljoen leven in de 5 stedelijke districten. Ningbo is één van de 15 subprovinciale steden en één van de 5 steden die autonoom los van de provincie kunnen plannen: de andere vier zijn DalianQingdaoXiamen en Shenzhen.

Terwijl Rotterdam op de tiende plaats staat van ’s werelds grootste havens en Antwerpen op 14 staat de Ningbo/Zhoushan diepzeehaven  al vier jaar naeen op de derde plaats qua containeroverslag. Van januari tot juli behandelde de haven 20 miljoen containers een vooruitgang met 11% . De haven heeft in  totaal 191 aanlegplaatsen, waaronder 39 diepwaterligplaatsen met een tonnage van 10.000 en meer. De haven telt 300 handelsroutes en de stad heeft betrekkingen met 220 landen en regio’s. In 2021 bedroeg de in en uitvoer meer dan twee biljoen yuan  

Op 10 jaar tijd groeide de buitenlandse handel aan met 91% zodat Ningbo nu instaat voor 3,05% van het Chinese totaal. Het aantal bedrijven steeg van 499.000 tot 1,21 miljoen in 2021. Vorig jaar stond Ningbo in China op de zesde plaats met zijn maakwerk. De industriële toegevoegde waarde bedroeg 629 miljard yuan. De productie van bedrijven van een zekere omvang overschreed 2 biljoen yuan. In 2018 oversteeg het brp 1 biljoen yuan en was zo de 14de Chinese stad die dat presteerde.  

De haven Foto China Daily Disclaimer

Het brp per hoofd van de permanente inwoners groeide in 2018 tot 133.000 yuan waardoor het niveau van de landen met hoog inkomen bereikt werd. Het beschikbare inkomen van de stedelijke inwoners sprong tot 60.000 yuan voor de stedelijke inwoners en tot 14.000 voor de rurale.

Partijsecretaris Peng Jiaxue  dringt er bij de stad op aan de innovatiecapaciteiten te verbeteren, de open deurpolitiek en de hervormingen te promoten, de uitbouw van de stad te optimaliseren en te streven naar een gemeenschappelijke welvaart

Bronnen: China Daily, Wikipedia

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.