Eerste beursakkoord tussen VS en China over audits

De Chinese en de VS beursverantwoordelijken hebben een eerste akkoord bereikt over de wederzijdse toegang van elkaars audit-gegevens. Het akkoord maakt mogelijk dat tegen het jaareinde een massale exit van Chinese in de VS genoteerde bedrijven kan vermeden worden.

Beurs New York Foto Wikimedia Disclaimer

De Chinese beurswaakhond China Securities Regulatory Commission  CSRC heeft met het VS beursnoteringscomitee Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) een akkoord bereikt over de controle van financiële gegevens van deze Chinese firma’s die in de VS op de beurs staan. De kwestie sleept al maanden aan, maar nu werd een akkoord bereikt om elkaar de toegang te verlenen tot de audits van de betrokken firma’s. Van Amerikaanse zijde werd anders gedreigd voor het jaareinde 162 van de 280 Chinese bedrijven van de VS-beurs te verwijderen. De vraag naar meer controle dateert van toen de US Securities and Exchange Commission (SEC) ontdekte dat Lucking Coffee tussen april 2019 en januari 2020 de cijfers vervalste voor meer dan 300 miljoen $. De Amerikaanse dreiging heeft er toe geleid dat enkele Chinese bedrijven zoals Alibaba en JD.Com die in de VS genoteerd staan, een tweede beursgang in Hongkong of op de Chinese beurzen hebben gekregen. Andere firma’s zoals GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group en Ningbo Shanshan vonden een uitweg in Europa.

Inhoud

De China Securities Regulatory Commission bestempelt het ondertekenen van de overeenkomst als een sleutel stap voor de twee kanten om de samenwerking te versterken voor de oplossing van de audit supervisie. De CSRC meent dat indien de samenwerking op de ingeslagen weg verder gaat, wellicht de met uitsluiting bedreigde firma’s toch zouden kunnen blijven. De NASDAQ Golden Dragon China Index steeg dan ook met 3.5 percent vrijdag.

De CSRC is verheugd omdat beide zijden gelijke auditrechten hebben en dat Hongkong auditfirma’s die Chinese bedrijven in de VS bijstaan ook als Chinese documenten beschouwd worden. Voorts zullen om de Chinese wetten niet te schenden sommige uiterst vertrouwelijke gegevens en onderliggende bedrijfsgegevens niet worden opgenomen in de auditdocumenten. Bovendien moeten de VS de documenten verkrijgen via Chinese regelgevers en interviews en controles verrichten met de deelname en hulp van de Chinese zijde.

Reacties

Experten bestempelen de overeenkomst als een win-win uitkomst. De CSRC zei nog dat het samenwerkingskader openheid en veiligheid coördineert terwijl het ook een mechanisme verbetert om informatiebeveiliging te handhaven. PCAOB voorzitter Erica Williams verklaarde vrijdag dat de overeenkomst een eerste stap voor de PCAOB is om volledig geregistreerde openbare accountantskantoren op het vasteland en Hong Kong te inspecteren. De CSRC verwacht dat de samenwerking vlug zal starten. Nog volgens de PCAOB zullen haar functionarissen medio september in Hong Kong zijn om te beginnen met hun controle van de gegevens van Chinese bedrijven die zijn verstrekt door de CSRC.

SCMP, Global Times, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *