Shanghai’s Zhabei verbindt verleden met toekomst

Het aan de Suzhoukreek gelegen  district Zhabei was de geboorteplaats van de industriële ontwikkeling in Shanghai.  Tijdens de negentiger jaren vervuilden 900 bedrijven de Sushoukreek sterk en de stank was er onverdraaglijk. De industrie trok naar aparte zones. Na 15 jaar reiniging van de rivier is het water terug schoon en er blijven heel wat waardevolle gebouwen over uit een vorig tijdperk. Het district heeft reeds plannen te over om dit rijke erfgoed  een nieuwe bestemming te verlenen.

Zhabei-district met kreek als zuidgrens

Zhabei betekent letterlijk benoorden de vloedsluizen en de wijk ligt benoorden de Suzhoukreek. Shanghai dankt zijn opgang aan de nijverheid die zich aan de monding van de Suzhoukreek in de Huangpurivier kwam vestigen. In de twintigste eeuw startten zakenlui het “Zhabei Engineering Bureau” dat begon met de aanleg van wegen, bruggen en commerciële faciliteiten op de noorderoever.  De “Commercial Press” kwam zich vestigen op Baoshan Road. Reeds in 1932 had de uitgeverij 8000 titels uitgegeven. Tientallen andere persorganen en drukkerijen plus een tiental filmproducenten zouden volgen, met intellectuelen in hun kielzog. Youyicun op Tiantong Road was China’s eerste bioscoop. Het Shanxi-theater dat in Russische stijl gebouwd werd op de Noord-Shanxiweg, was een eerste poging tot modernisering van het traditionele Chinese theater.

Na de bevrijding werd de buurt het centrum voor de gemechaniseerde nijverheid: het was ook daar waar China’s eerste bulldozers werden gemaakt. De eerste koudwalserij, de eerste industriële stoomketel en het eerste ontwerp voor een kerncentrale: het kwam allemaal uit die buurt. Met de hervormingen in de stad trokken de nieuwe nijverheden naar speciale zones. De Suzhoukreek stonk verschrikkelijk midden de negentiger jaren: je ging er liefst zo vlug mogelijk weg. Shanghai vatte het plan op de rivier schoon te maken en na 15 jaar reiniging waaraan 14 miljard besteed werd -overigens met toelagen van de “Asian Development Bank”-  is het water terug relatief zuiver. Sedert de expo varen terug bootjes van Moganshan (4,5 km verder in een ander district) tot aan de monding in de Huangpu. De tientallen  ateliers trokken weg uit Moganshan en nu vormt de buurt een centrum voor kunstenaars dat wedijvert met Dashanzi in Peking. Vermelden we nog dat Zhabei doorkruist wordt door heuse bovengrondse stadsautosnelwegen en eveneens het noordstation op zijn grondgebied heeft.
Plannen

Bocht in de kreek nu

Begin deze eeuw duidde Shanghai Zhabei aan als een nationale pilootzone voor de omvorming van de dienstensector; als een zone die zich specialiseert in HR en tenslotte als een basis voor de computerindustrie. Een maand na de wereldexpo werd het stedenbouwkundig plan voor de buurt rond de bocht van de Suzhoukreek openbaar gemaakt. De ambitieuze blauwdruk omvat “drie strategiën, drie kiemen van hoop, twee horizontale -en één vertikale as“. De drie strategiën draaien rond orientatiepunten, milieubehoud en cultureel erfgoed. De twee projecten zijn het Suzhoukreek-bochtblok – een gemengd commerciële-, culturele-, woon- en zakenbuurt – en ook de “Joy-city” een gemengd handels- en ontspanningscentrum. De drie ‘kiemen van hoop’ (het Joyplantsoen, zakenpark en Suzhoukreekpark) worden binnenkort geplant. De twee horizontale assen staan haaks op de 4,7 km lange rivieroevers: de ene is een ecologische corridor met toeristische trekpleisters, terrasjes en dokken voor de cruises. De andere is een groene laan met diverse publieke voorzieningen.
Subpolen
10 jaren geleden was de “Shibei”-zone een gebied met vervuilende nijverheid. In 2003 wou de overheid deze omvormen tot een zone die initiatieven propageerde op het gebied van nijverheid en diensten: daar kwamen onder meer op af Kohler (China) Investment, Huanda Computer Technology en Jing’ao Solar Energy. In 2008 werd deze “Shibei Hi-Techzone” deel van het “Zhangjiang National High and New-Technology Industry Development”-zone die gespecialiseerd is in high-tech fabricage. Ook daarmee was het bestuur echter niet tevreden. Volgens de stad zou de Shibeizone een “intelligent business district” moeten worden waar 10 “cloud computing projecten” terecht kunnen en dit met een investering van 3 miljard yuan: deze moeten dienen voor volksgezondheid, onderwijs, administratie, transport, nijverheid, financiën, cultuur, wetenschap & technologie, elektriciteit en kmo’s.

Niet ver van de Shibeizone liggen de “Oriental Global Headquarters” een hoogbouw-cluster, gebouwd op het terrein van een oude fabriek. Het gaat om 62 gebouwen van 23 Chinese architecten maar wel in diverse Europese stijlen, met een knipoog naar de Bund. Het graveerwerk aan de granieten gevels duurde tien jaar. Hier huist nu een trendy zakengemeenschap die geniet van een Europees aandoende luxe. In mei 2010 waren er 140 diverse zaken geregistreerd met een geregistreerd kapitaal van 2,05 miljard yuan, 150 miljoen $ en 5 miljoen HK $.
Uniek van opzet lijkt de HR-zone met de “Shanghai Talents Tower”. In zijn rush naar modernisering is Shanghai op zoek naar talent en dus de geschikte plek voor “Human Resources”. De speciale HR-zone werd in november ingehuldigd. Voorlopig vonden 47 HR-ondernemingen er een stek, meer call-centra en back-officediesten worden verwacht. Het district wil tegen 2015 duidelijk als een HR-lokomotief fungeren in Shanghai.
Van de vele commerciële polen blinkt “Daning Internatonal Plaza” uit door zijn kunstzinnig opzet. De ontwerpers speelden met de

Daning Int Plaza

bouwvolumes van de 15 gebouwen die van 3 tot 19 verdiepingen tellen, de ruimte wordt afgewisseld met 11 grote of kleine plantsoenen en dit langs een 2 km lange voegangersstraat met straatbeeldhouwwerken en 1500 parkings. De Plaza telt hotels, restaurants, burelen die ‘s avonds ook met gevoel voor kunst verlicht worden: als het ware SOHO achterna.  Een dertigtal architecten- en reclamebureaus kwamen zich reeds in de buurt vestigen.
In Zhabei bevinden zich ook “Shanghai Circus City” met een honderdtal artisten en eveneens “ERA-Space Travel” die een spectakel voorstelt dat een combinatie inhoudt van multimedia en acrobatie. Zo belanden we naadloos

Plan multmedia-vallei

bij de “Shanghai Multimedia Valley” die 100 are groot is met 60.000 m² vloeroppervlakte. Het gaat om een initiatief van Zhabeis districtbestuur en “Qinghua Science and Technology Park”: bedoeling is een allesomvattende basis voor de multimedia te zijn en dit van testen, incubatie, diensten voor start-ups tot en met de verkoop. Tussen de diverse subpolen in Zhabei liggen kleinere- of grote groene ruimtes (bv Daning Lingshi Park), theehuizen, kunst– en klassieke winkeltjes, het Zhongyang meer, een indoor tropisch woud,  Chinese operas….en uiteraard de in eer herstelde Suzhoukreek. In de plaats van de arbeidersklasse uit de vorige eeuw is hier nu een publiek aanwezig van kunstenaars en avant-garde technici. De brug tussen oud en nieuw is gelegd.
Bron: China Today, Website Zhabei
Lees ook: Suzhoukreek wordt marina-visitekaartje
Zie ook CNTV-reportage over Suzhoukreek vroeger en nu  (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *