Shenzhen en Kanton wedijveren om logistiek

Zowel de stad Shenzhen als Kanton hebben plannen bekend gemaakt om zich uit te bouwen als logistiek centrum. Shenzhens plannen voor Qianhai staan echter een stadium verder betreffende concretisering dan de plannenmakerij van Kanton qua  uitbouw van Nansha als draaischijf.
Shenzhen heeft uiteindelijk de plannen ontbloot om het 15 km² Qianhai uit te bouwen als logistiek centrum ten belope van 285 miljard yuan. Deze gelden zullen worden besteed om 311 nieuwe projecten te financieren en 164 bestaande. De doenbaarheidsstudie wijst uit dat de logistiek te Shenzhen tegen 2015 kan stijgen met één derde. Shenzhen beweert de steun te hebben van enkele grote namen in de sector die bereid zijn te verhuizen naar Qianhai, maar zonder namen te noemen. De initiatiefnemers hopen op medewerking van kapitaal uit Hong Kong waarvan de samenwerking essentieel genoemd wordt om tot leider te worden qua logistiek. Bedoeling is Shanghai naar de kroon te steken op het gebied van havenfaciliteiten. Sommige analisten zijn sceptisch enerzijds omdat Hong Kong en Shenzhen ongeveer dezelfde business-visvijver beogen en anderzijds wegens het groot verschil in wetten en systemen tussen beiden. Toch hoopt secretaris generaal Xu Shouzhen van China Logistics Association op een integratie van China’s groeiende vraag voor logistieke diensten met Hong Kongs internationale expertise.
Shenzhen wordt echter ook beconcurreerd door Kanton (Guangzhou) die het zuidelijk district Nansha wil uitbouwen als logistieke draaischijf. Dit bleek vorige week tijdens de bijeenkomst van een van beide stadsparlementen. De stad Kanton zou nog dit jaar met concrete plannen voor de uitbouw van 60 km² op Nansha komen en gehoopt wordt dat de regering hieraan haar medewerking zal verlenen. Stichter en voorzitter Grace Foo Kam Chu van de Soundwill Holdings stelt de uitbouw van een brede digitale informatiehaven voor . Ook hier wordt gehoopt op medewerking van kapitaal uit Hong Kong. Tevens wordt gesuggereerd om in Nansha een film- en televisie productiebasis uit te bouwen. Plannen te over dus.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.