Sinopec boort ook warmwaterbronnen aan

Staats energiegigant SINOPEC boort in het Xiong district te Baoding (Hebei) op 1500 meter diep maar warmwaterbronnen. Het opgespuite water van 70 graden dient om de huizen te verwarmen. Het is een model van hoe geothermische energie kan worden gebruikt. 40 % van de Chinese aardwarmte projecten zijn van Sinopec.

baodinggeothermSinopec is een van de drie staatsoliegiganten. In het district Xiong te Baoding ( provincie Hebei) boort Sinopec niet naar olie, maar wel naar warm water. Terwijl in China twee derden van de elektriciteit opgewekt wordt door steenkool, krijgen zowat alle gezinnen in Xiong hun verwarming uit 1500 meter diepe boorputten. ‘De vloerverwarming werkt als een droom’ zegt de zestigjarige Li Fuzheng.
Directeur Chen Menghui van de geothermische Sinopec-afdeling in Hebei legt uit dat water in de ondergrondse putten gepompt wordt waardoor het water van ongeveer 70 graden naar boven spuit. Daar vloeit het  in het verwarmingssysteem. Hoewel experts beweren dat het Chinees potentieel enorm is, blijft dit grotendeels ongebruikt. Geothermische energie vertegenwoordigt immers nauwelijks 0,5% van het energieverbruik in het land. In het kanton Xiong verwarmt 40 % van alle huizen zich met het pilotproject van Sinopec.

Model Ijsland

Vooraleer Sinopec zich in de geothermische sector lanceerde, vond het een partner in het IJslandse Arctic Green Energy. IJsland wordt gezien als een leider in het halen van energie uit de grond. De joint venture startte in 2009 en investeerde 400 miljoen in het Xiongproject dat 70 boorputten bevat. De technologie uit IJsland werd in China overgenomen. Het verschil is dat in IJsland de temperaturen van het water met 250 graden Celsius voldoende warm zijn voor elektriciteit stations. In China stijgt de temperatuur met uitzondering van Tibet en Sichuan niet uit boven 150 graden. Zo moet Sinopec zich concentreren op de verwarmingssystemen.
De energiegigant die de laatste jaren te lijden had van de daling in olieprijzen investeert echter verder in alle mogelijke vormen van groene energie. Sinopec hoopt om tegen 2020 naast Xiong nog twintig ‘rookvrije steden’ te ontwikkelen. Critici vinden dat de kosten van aardwarmte te hoog oplopen in vergelijking met die van wind- en zonne-energie.
Bron: Straits Times, Arctic Green Energy

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *