Sisser op zee

Vorige week werd China door een aantal Japanse media beschuldigd van het overtreden van de internationale wetten. De Chinese marine had manoeuvres gehouden in de buurt van het koraalrif van Okinotori.
China en Japan hebben al enkel jaren een meningsverschil over de status van het rif. Japan beschouwt het als een eiland en eist daar het recht op een ‘exclusive economic zone’ (EEZ). Een dergelijke zone kan je niet claimen rond rotsen (ook als die tot je grondgebied behoren). Dat Okinotori een kluitje rotsen is, is precies de visie van China.
Een ander pittig aspect van de zaak is dat het koraalrif in de buurt van Taiwan ligt. Een zone waar China militair gesproken toch graag een oogje in het zeil houdt.
Daarom is het niet moeilijk voor sommige journalisten om bepaalde politici hun oren te laten spitsen als het over dat rif gaat. Twee Chinese duikboten en 8 destroyers zouden rondjes zijn gaan varen om Okinotori. De Japanse minister van Defensie had al gezegd dat er een onderzoek zou komen om uit te zoeken of er geen sprake was van vijandige bedoelingen.
De minister van Buitenlandse Zaken echter nam de verklaringen van Chinese militaire experts aan dat de schepen niet in de buurt van het rif waren gekomen. Het Chinese ministerie van Defensie had bovendien geprotesteerd dat het om normale militaire oefeningen op volle oceaan ging en dat andere landen niet het recht hebben om die te controleren of te hinderen.
Volgens Tokio zou de impact van het incident op de Chinees-Japanse betrekkingen minimaal of onbestaande zijn.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *