Smokkel in bevroren vlees opgedoekt

Bij recente campagnes van de Chinese douane werden 21 bendes opgerold die bevroren vlees smokkelden. Het gaat om grote hoeveelheden producten met ernstige gezondheidsrisico’s.

vleesLiefst 100.000 ton gesmokkeld bevroren vlees met een waarde van 3 miljard yuan is in juni in beslag genomen; het betreft kippenvleugels, rundvlees en varkensvlees. De campagne werd in 14 provincies gevoerd. Doordat het gesmokkelde vlees aan inspectie ontsnapt, kunnen producten die besmet zijn in de consumptie terechtkomen. Het gevaar voor de volksgezondheid neemt toe wanneer het gesmokkeld vlees ontdooid en opnieuw ingevroren wordt. Om het vlees niet te laten rotten zijn er dikwijls kankerverwekkende bewaarmiddelen aan toegevoegd.
In Changsha in de provincie Hunan werd op 1 juni bij twee bendes op een groothandelsmarkt 800 ton vlees in beslag genomen. Het was de grootste individuele vangst. 20 personen werden aangehouden. In Guangxi vond men bevroren vlees dat tot 40 jaar oud was! Zolang dit niet ontdooit kan de verbruiker het verschil niet zien met vers ingevroren vlees.

Winstgevend

De smokkel is erg winstgevend. Smokkelaars kopen het oude bevroren vlees in het buitenland aan spotprijzen. Het vlees van Changsha was in vriescontainers naar Hongkong gestuurd, vandaar naar Haiphong in Vietnam, dan door lokale helpers in kleinere pakketten naar Chinese grenssteden, en tenslotte naar het verdeelcentrum in Changsha vanwaar het over diverse provincies zou verspreid worden. Om meer geld te verdienen gebruiken smokkelaars gewone vrachtwagens en vriezen het ontdooide en zelfs gedeeltelijk rottend vlees nadien terug in.
De snel toenemende verkoop via internet helpt smokkelaars om het slechte vlees aan de man/vrouw te brengen.
De douane van Hongkong zegt dat ze voor uitvoer bestemd vlees niet controleert.
Experts roepen naar aanleiding van de campagne op om over heel China een controlenetwerk op te zetten en ook de grenscontroles te versterken. In 2014 werd officieel 295,000 ton bevroren rundvlees, 562.000 ton bevroren varkensvlees en 440.000 ton bevroren kippenvlees ingevoerd.
Bronnen: Xinhua, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *