Hondenvlees eten?

Het jaarlijks hondenvlees festival in Yulin, in de Guangxi autonome Zhuang regio van Zuidwest China veroorzaakt steeds meer controverse in China.

hondElk jaar tijdens de zomerzonnewende komen de families in Yulin samen om hondenvlees te verorberen. In totaal zowat tienduizend honden komen die dagen in de kookpot terecht. Maar sinds de Chinese middenklasse honden als huisdier begint te houden, zwelt de kritiek dat het traditioneel festival een barbaarse mishandeling is van de beste vriend van de mens.
Voorstanders van het festival merken op dat vlees eten cultureel gebonden is. Indien je kalkoen en kip mag eten, waarom dan geen hond? Waarom eten sommigen varken of rund terwijl dit voor anderen verboden is? Bovendien is hond eten tijdens de warmste periode van de zomer volgens de traditie goed voor de gezondheid.

Chinees protest

Er circuleren in China een aantal petities om het festival te verbieden. Er zijn protestbijeenkomsten gehouden in Beijing, Zhengzhou, Tianjin, Xi’an Kunming, Anyang en Luoyang. Bekende Chinezen hebben zich tegen het festival uitgesproken en dierenrechtenactivisten zijn naar Yulin gereisd. Vorige maandag hielden 25 betogers een kort protest met spandoeken aan het stadhuis van Yulin. Er waren op de hondenmarkt zelf ook protesten met spandoeken en het kwam zelfs tot incidenten. Er bestaat in China geen wet die het eten van hondenvlees verbiedt; de manifestanten ageren dan ook vooral rond het vermeend overtreden van hygiënische en administratieve regels bij het verhandelen en slachten. De geslachte honden zouden vooral verdwaalde of gestolen dieren zijn. Vorig jaar kwam ene Yang Xiaoyun uit Noord China in het nieuws toen ze 350 voor de slacht bestemde honden opkocht voor 150.000 yuan. Dit jaar was ze overigens weer van de partij, met geld dat ze in heel het land verzameld heeft.
Vorig jaar gaf het stadsbestuur van Yulin een verklaring uit dat het festival een privéaangelegenheid is die niet door het stadsbestuur ondersteund wordt; ambtenaren mogen er niet aan deelnemen en honden mogen niet op straat geslacht worden. Het aantal bezoekers aan de markt voor hondenvlees is teruggelopen. Verkopers van hondenvlees toonden zich dit jaar ook discreter dan vroeger; hun kramen stonden wat achteraf opgesteld en ze adverteerden niet meer openlijk. Personen met camera’s werden geweerd.

Diplomatie

Vóór 2010 was het festival in Yulin relatief onbekend. Ter gelegenheid van de zomerzonnewende at de lokale bevolking hondenvlees met lychees en dronk men sorghum jenever. In 2010 werd het festival echter ontdekt door internationale dierenrechtenactivisten.
De Belgische partij NVA vraagt dat buitenlandminister Reynders de Chinese ambassadeur in Brussel op het matje zou roepen.
De huidige rel draait rond gewoonten van minderheden in het Zuidwesten van China. Hondenvlees is echter ook populair bij de Koreanen, waarvan een belangrijke minderheid woont in Noordoost China.
Bronnen: China daily, wantchinatimes, Belga)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *