Sneeuw- en ijspret in Noord Oostelijk China

Het jaarlijks weerkerende Harbin Ice-Snow World zorgt voor miljoenen toeristen in deze stad. De hoofdstad Beijing wil eveneens het sneeuw- en ijstoerisme tot een attractie maken. De stad Datong heeft voor de eerste keer een ijs- en sneeuw themapark opgezet.

Harbin ijsfestival Foto Xinhua Disclaimer

Niettegenstaande de temperatuur te Harbin daalde tot min 20° blijft de stad de top winterbestemming. Sinds de opening in 1999 is het jaarlijks weerkerende Harbin Ice-Snow World het opvallendste ijs- en sneeuwthemapark. Harbin Ice-Snow World bevindt zich aan de oever van de bevroren Songhua rivier en is een ijs- en sneeuwthemapark dat uitgehouwen werd uit 250.000 kubieke meter ijs en sneeuw. De grote ijssculpturen ontvingen tijdens de 3 dagen rond nieuwjaar 3 miljoen toeristen die 5,9 miljard yuan spendeerden, meer dan tijdens de 2019 piek. Dit jaar komen dagelijks 30.000 bezoekers. Ook het aantal ijssculpturen is dit jaar het grootst sinds de opening in 1999.

Behalve de ijssculpturen zijn er meer dan 20 amusementsactiviteiten, variërend van ijskartraces tot sneeuwschuiven. Om aan de groeiende vraag van toeristen te kunnen voldoen, is het aantal ijsglijbanen in het park uitgebreid van acht vorige winter naar 14 dit jaar en werden tevens de openingsuren verlengd, aldus marketing directeur Sun Zemin. Vrijwilligers maken de toeristen wegwijs en bezorgen de files aanschuivende toeristen warme thee. In de metro zijn er gratis smartphone opladers ter beschikking. Daarnaast heeft het Yabuli skigebied In Harbin dit seizoen al 410.000 toeristen getrokken met het maximum van 14.000 per dag. Nog in Heilongjiang ligt de sneeuwstad in Mudanjiang die open is sinds november en sindsdien al 720.000 gasten ontving. Voor deze winter wordt ook een record verwacht. Zelfs de kamers voor het Chinees nieuwjaar zijn al volgeboekt, vertelt gastgezin manager Fan Zhaoyi.

Voor de toekomst wil SCO voorzitter Zhang Ming te Harbin een Shanghai Cooperation Organization Ice and Snow Sports Demonstration Zone uitbouwen. De zone wil de samenwerking tussen de verschillende SCO-landen in de hand werken op het vlak van ijs- en sneeuwsporten evenals toerisme.

Beijing

Op het Kunming meer Foto Xinhua Disclaimer

Tijdens de winter wordt het Kunming meer van het Zomerpaleis de belangrijkste ijsbaan van de stad voor winterpret. De natuurijsbaan heeft een totale oppervlakte van 350.000 m² en kan 5000 mensen per keer aan. In januari kwamen er meer dan 230.000 spelers op af bij activiteiten als ijskarren en schaatsen. Na het organiseren van de Olympische Winterspelen van 2022 had Beijing deze winter een vol schema om zijn sportlocaties te bestemmen voor internationale wintersportwedstrijden. Beijing’s Shougang Park, een iconische locatie van de Winterspelen, verwelkomde de terugkeer van de FIS Snowboard en Freeski Big Air World Cup tussen 30 november en 2 december in 2023.

Beijing wil echter ook de gewone bewoners in de sneeuw- en ijspret betrekken. Meer dan 10 commerciële districten hebben 100 ijs- en sneeuwlocaties aangeboden en een reeks ontspanningsactiviteiten georganiseerd. Het Sportbureau van Beijing organiseerde eveneens 15 openbare sportevenementen. Volgens het gemeentelijke parkmanagementcentrum zijn er acht natuurijsbanen geopend in vijf parken van de hoofdstad. Van nostalgische ijsfietsen tot nieuwe ijskarretjes, elektrische sleeën en ijsglijbanen, toeristen van verschillende leeftijden kunnen genieten van het ijs- en sneeuwvermaak. Beijing beschikt momenteel over meer dan 1 miljoen m² aan ijsbanen en skigebieden.

Datong

Winterkamp coach in Datong met leerlingen Foto Xinhua Disclaimer

De stad Datong organiseert voor de eerste maal ijs- en sneeuw activiteiten legt plandirecteur Jia Yan uit. ‘s Zomers wordt het grasveld van een park gebruikt om te kamperen. ’s Winters kunnen de lokale bewoners de ijs- en sneeuwpret ervaren aan hun deur. Het park trok meer dan 15.000 bezoekers tijdens de nieuwjaarsvakantie. Deze winter hebben ijs- en sneeuwsportlocaties in Datong meer dan 110.000 toeristen ontvangen, die ongeveer 12 miljoen yuan hebben opgebracht.

Naast toerisme heeft de lokale overheid deze winter gratis ski- en schaatstrainingen georganiseerd voor leerlingen van 25 basisscholen en middelbare scholen. De Datong Foreign Languages School richt zich ook op wintersportactiviteiten en biedt onderdak aan ijs- en sneeuwclubs, professionele ijs-sneeuw sporttrainingsploegen en lessen lichamelijke opvoeding die twee keer per week worden gehouden. Kortom Datong pakt de ijs- en sneeuwpret professioneel aan zowel voor toeristen, bewoners als voor leerlingen. Beijing staat al een stap verder bij de uitbouw van de ijs-en sneeuwpret voor bevolking en toeristen. Harbin blijft echter een vaste toeristische waarde met blijkbaar ook internationale SCO-ambities. .

Bronnen: China Daily, china.org, Global Times

Bekijk ook Xinhua foto’s van het Harbin ijsfestival

Print Friendly, PDF & Email