Snelgroeiende rijst naast de Taklimakan woestijn

Een onderzoeksteam van de Institute of Urban Agriculture is er in geslaagd om snelgroeiende rijst te cultiveren in woestijnkassen te Hotan aan de rand van de Taklimakan woestijn. De rijst groeit er van aanplant tot oogst in slechts 75 dagen.

Snel veredelende rijst gekweekt in een woestijnkas Foto China Daily/IUA Disclaimer

Chinese wetenschappers hebben voor het eerst tijdens een proefperiode snelkweekrijst ontwikkeld in woestijnkassen van de prefectuur Hotan. De technologie werd na vijf jaar onderzoek ontwikkeld door de IUA-hoofdwetenschapper Yang Qichang en zijn onderzoeksteam. Het team maakt gebruik van de rijke zonnebronnen in woestijngebieden en implementeert maatregelen zoals meerlaagse verticale teelt zonder grond en controle over kunstmatige lichtbronnen waardoor de rijst van aanplant tot oogst in amper 75 dagen groeit. De technologie verkort de groeicyclus van de rijst met ongeveer 40% in vergelijking met rijst op traditionele velden, aldus het in Chengdu gevestigde IUA. Volgens dit Institute of Urban Agriculture (IUA) bij de Chinese Academie van Landbouwwetenschappen biedt deze technologie ondersteuning bij het hele jaar door verbouwen en snel kweken van gewassen in woestijngebieden.

‘We gebruikten de lokale nieuwe rijst voor deze teelt door gebruik te maken van snelle kweektechnologie. De zaailingteelt duurde 15 dagen. In februari plantten we de zaailingen in de grondloze kweektanks. De hele productiecyclus duurt veruit 60 dagen’ vertelde IUA onderzoeker Wang Sen aan Global Times. De snelle rijstteelt in de kassen te Hotan maakt gebruik van verticale bodemloze teelttechnologie waarbij de gewassen worden voorzien van goede productieomstandigheden zoals licht, temperatuur, water, lucht en meststoffen onder intelligente LEDs van kunstmatige lichtbronnen. Binnen de inrichting  kunnen de temperatuur, vochtigheid, lichtintensiteit en andere omstandigheden altijd nauwkeurig worden geregeld. Omdat de kosten voor energie, bediening en constructie altijd hoog uitvallen, maakt het experiment gebruik van de overvloedige licht- en warmtebronnen in de Taklimakan woestijn om een woestijnkas te bouwen die de kosten aanzienlijk verlaagt.

.Het onderzoeksteam heeft ook belangrijke technologieën onderzocht voor het snel kweken van basisgewassen zoals sojabonen, maïs en tarwe evenals oliehoudende gewassen en katoen in de woestijnkassen. .Het onderzoeksinstituut heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om de techniek van het bouwen van verticale onbemande kassen te onderzoeken. In december 2023 bouwde de IUA in Chengdu een onbemand kassenrek van 10 meter hoog, het hoogste in zijn soort ter wereld, . De teeltprocedures zijn volledig geautomatiseerd, inclusief zaaien, uitdunnen, oogsten en verpakken.

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email