1-meivakantie: Reizen zijn weer in

De 5 dagen durende 1 meivakantie zal naar verwachting een historische stijging van de reisactiviteit te zien geven. Deze verwachting blijkt onder meer uit de uitverkoop van ticketboekingen voor toeristische attracties en uit stijgende passagiersreizen. Het zit er in dat het toerisme zich herstelt tot het niveau van 2019 vóór de COVID-19 pandemie. In Hongkong was het natte weer een tegenvaller.

1-meidrukte in het station Foto Global Times Disclaimer

Volgens de China Railway Group zullen de spoorwegen 144 miljoen passagiers vervoeren, gemiddeld 18 miljoen passagiers per dag,. met op 1 mei het maximum namelijk 21 miljoen passagiers die op één dag zullen reizen.
Tijdens een persconferentie verwachtte adjunct-directeur  Guo Sheng van het Highway Bureau van het Ministerie van Transport (MOT) een aanzienlijke toename van het aantal reizen waarbij velen ervoor kiezen om met de auto te reizen. Het tolvrijstellingsbeleid voor kleine passagiersvoertuigen op snelwegen zal ook tijdens de vijfdaagse vakantieperiode worden doorgevoerd. Het aandeel zelfrijdende reizen zou meer dan 80 % bedragen, aldus Guo. Bovendien zal de dagelijkse interregionale passagiersstroom naar verwachting de 270 miljoen passagiersreizen overschrijden, waarmee het niveau van 2023 en 2019 wordt overtroffen. Te Mezhou in Noord-Guangdong heeft een wegverzakking het leven gekost aan 48 personen. Vicepremier Zhang Guoqing werd naar de plaats van de ramp gestuurd om de reddingswerkzaamheden te coördineren.

Uit gegevens van meerdere online reisplatforms blijkt dat de meivakantie van dit jaar mogelijk de drukste wordt sinds de COVID-19 pandemie. .Volgens het online reisplatform Tuniu geven boekingen van groepsreizen aan dat binnenlandse langeafstandsreizen de voorkeur blijven genieten want ze maken 46 % uit van de totale reizen. Tickets voor veel binnenlandse toeristische attracties zijn al enkele dagen voor de feestdagen uitverkocht. Dit is het geval bijvoorbeeld in het Taishan natuurgebied (Shandong) en ook in het Panda Valley natuurgebied van de Chengdu Research Base of Giant Panda. Sommige natuurgebieden zoals Huashan Scenic Spot hebben maatregelen genomen zoals het controleren van bezoekersstromen en het verlengen van de bezoekuren om reizigers een veilige en verbeterde ervaring te bieden.

Toeristen op de Zhanqiao Pier te Qingdao Foto China Daily Disclaimer

Het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme verklaarde op basis van een steekproefonderzoek dat het aantal binnenlandse toeristische reizen tijdens het eerste kwartaal van 2024 1,419 miljard bedroeg of een stijging van 203 miljoen (+16,7%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaa,. Ondertussen gaven binnenlandse toeristen in totaal 1,52 biljoen yuan uit aan reizen, een stijging van 0,22 biljoen yuan ten opzichte van vorig jaar, ook een groei van 17 % aldus directeur Wu Fenglin van het Planning and Leisure Research Institute bij de China Tourism Academy.

Reizen naar buitenland

.Een ander reisplatform Fliggy onthulde een sterke stijging in reisboekingen voor het buitenland, waarbij de boekingen van aanverwante diensten een robuuste groei van bijna 100 % doormaakten. De boekingen van internationale vluchten voor de eerste dag van de meivakantie bereikten een recordhoogte en stegen met 20 % ten opzichte van 2019. Bijna 100 uitgaande bestemmingen zagen een stijging in het aantal geboekte vliegtickets, volgens gegevens die het Chinese reisplatform Qunar woensdag deelde met Global Times.

Singapore trekt aan door visumvrij beleid Foto China Daily Disclaimer

Het aantal boekingen van vliegtickets voor verschillende visumvrije bestemmingen tijdens de meivakantie overtrof de cijfers tijdens dezelfde periode in 2019. Met name het aantal geboekte vliegtickets voor Thailand en Maleisië steeg met meer dan 30 %, terwijl het aantal boekingen voor Singapore en Georgië meer dan verdubbelde.
Chinese toeristen lijken ook meer bereid om te kiezen voor reizen over langere afstanden tijdens de vijfdaagse vakantieperiode. Het Midden-Oosten en Europa komen naar voor als populaire vakantiebestemmingen, waarbij Saoedi-Arabië en Egypte een meer dan verdrievoudiging van het aantal geboekte vluchten lieten zien. Ook landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Qatar zagen een stijging van meer dan 50 % in geboekte vluchten. In Europa zagen volgens gegevens van Qunar populaire bestemmingen zoals het VK, Hongarije, Ierland, Spanje en Kroatië het aantal geboekte vliegtickets verdubbelen. Wegens de lage yen wordt volgens Ctrip Japan de topbestemming voor uitgaande reizen tijdens de meivakantie, met Thailand en Zuid-Korea op de voet gevolgd.

Regen in Hongkong

Vuurwerk in Hongkong Foto: SCMP Disclaimer

Hong Kong registreerde op de eerste dag van de ‘gouden week’ vakantie 20 % minder reizen in en uit de stad dan verwacht en dit te midden van slecht weer. Statistieken van de Immigratiedienst toonden aan dat reizigers ongeveer 800.000 trips maakten op woensdag, lager dan de schatting van 1 miljoen. The Post merkte donderdag op dat veel bezoekers van het vasteland op dagtocht waren vanuit plaatsen dicht bij de grens en ze zeiden dat niet van plan te zijn om te gaan winkelen.

De Hongkong overheid verwacht dat er tussen 1 en 5 mei 5,9 miljoen reizen zullen plaatsvinden met vertrek en aankomst – waarbij ongeveer 800.000 bezoekers uit het vasteland de vakantie in de stad zullen doorbrengen. Vele vastelanders waren echter teleurgesteld over de kwaliteit van het vuurwerk tijdens de regen en beklaagden dat ze door de dikke mist  weinig vuurweek konden zien. Omgekeerd trekken de inwoners van Hongkong niet enkel meer naar Shenzhen om de bloemetjes buiten te zetten, maar door de makkelijke verbindingen ook naar de andere 9 vasteland GBA-steden.

De hotelsector was tevreden over de eerste dag maar had de indruk dat sommige toeristen er voor kozen om de nacht in Shenzhen door te brengen en de volgende dag terug te keren om de kosten te drukken. Alan Chan Chung-yee  van de Miramar Group die twee hotels beheert, zei dat hij een toename van ‘walk-in’ toeristen had waargenomen, een verandering ten opzichte van de trend uit het verleden toen reizigers liever vooraf boekten. Het slechte weer heeft er ook toe geleid dat sommige reizigers hun boekingen annuleerden, maar de uitbater zag ongeveer 60 ‘walk-ins’ op woensdag, waardoor de kamerbezetting voor zijn Tsim Sha Tsui-hotel steeg van 82 % naar 93 %. Hij denkt dat de door de zware regenval in zuidelijk China  toeristen die geen buitenlandse reis konden maken, een korte reis naar Hongkong hebben gepland.

Hongkong verwelkomde in het eerste kwartaal, meer dan 11 miljoen bezoekers of meer dan het dubbele van vorig jaar. De economie groeide in het eerste kwartaal met 2,7 % op jaarbasis, aan de lage kant van de regeringsprognose. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat de verkoop van diensten aan de rest van de wereld  gesteund zou worden door een verdere opleving van het inkomend toerisme. Toch maar kijken of dit na de teleurstelling van de natte 1 mei-vakantieweek nog steeds de verwachting is.

Bronnen: Global Times, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email