Sociale stand van zaken 43

Abortussen

abortionElk jaar gebeuren er 13 miljoen abortussen, dat is ongeveer evenveel als er kinderen geboren worden. In werkelijkheid kan het aantal hoger liggen, want er zijn ook klinieken die in het zwart werken. In 62% van de gevallen gaat het om vrouwen tussen 20 en 29 jaar die in grote meerderheid alleenstaand zijn. Maar het aantal kindzwangerschappen (bij meisjes jonger dan 16) neemt jaarlijks met 30% toe. Voor 20% van de vrouwen die een abortus ondergaan, is het niet de eerste keer. Tijdens het vorige vijfjarenplan (2006-2010) investeerde de overheid 2,5 miljard yuan in de verdeling van voorbehoedsmiddelen (de pil, condooms, spiraaltjes enz.). Dat gebeurde via 37 provinciale centra door 700.000 medewerkers.
China Daily

Abortus en tekort aan seksuele voorlichting

seks voorlichtingUit interviews blijkt dat de meeste vrouwen die abortus ondergaan helemaal geen seksuele voorlichting hebben gekregen. De meesten hebben nooit van de pil of condooms gehoord. Hun gemiddelde opleidingsniveau is laag; abortus komt veel voor bij interne migranten, maar ook bij geschoolde vrouwen in de stad en bij studenten. De ongehuwde vrouwen zitten in de knoei met hun zwangerschap en komen dikwijls terecht in kleine privéklinieken in plaats van in de grote openbare ziekenhuizen. Men vindt ook advertenties voor ‘pijnloze abortus’, wat de indruk wekt dat abortus iets heel banaals is zonder risico of verdere psychologische of psychische gevolgen. Commerciële instellingen werken bovendien niet altijd volledig veilig. Abortus verhoogt de kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap en veroorzaakt in 2 tot 5% van de gevallen onvruchtbaarheid.
China Daily

Zwaarlijvigheid

baby.jpeg.size.xxlarge.letterboxChina is tegenwoordig het land met het op één na grootste aantal zwaarlijvige inwoners, na de VS. Er zijn nu al 46 miljoen Chinezen met obesitas en 300 miljoen personen met overgewicht, en de aantallen nemen snel toe. Bij 100 miljoen Chinezen is de body mass index boven 28, wat licht zwaarlijvig betekent. Het Chinese publiek houdt van vet, zout of zoet voedsel, en neemt te weinig beweging. Voor vele vrouwen is de angst om dik te worden dan weer een ware obsessie. Zij voelen zich al te zwaar bij een body mass index van 20,5. Veel mensen zijn zich bewust van hun overgewicht en daardoor is een markt ontstaan voor middelen om het gewicht onder controle te krijgen. In 2015 zouden Chinezen hieraan 20 miljard yuan hebben uitgegeven. Van diegenen die willen afslanken probeert 41% dat te doen door een of ander dieet, 40% door zijn toevlucht te nemen tot vermageringsproducten en de overige 19% proberen het door te sporten.
Wantchinatimes

Drugs

politie drugsDe handel in drugs brengt in China ieder jaar 82 miljard dollar op. Tienduizenden personen zijn hiervoor al aangehouden. Men schat dat er 13 miljoen verslaafden zijn. De helft daarvan, vooral de stedelingen, gebruikt methamfetamines. Buiten de steden is het meest gebruikte verdovende middel heroïne. Andere ‘populaire’ producten zijn cocaïne, ecstasy en ketamine. In de rijkere provincies in het zuiden is het probleem het grootst.
New York Times
 

Beter bevallen in Tibet

Tibet bevallenJarenlang wilden de Tibetaanse vrouwen het liefste thuis bevallen, wat een hoog sterftecijfer voor pasgeborenen tot gevolg had. Met een verbeterde verloskunde is het mogelijk geworden om meer vrouwen te overtuigen dat het veilig is om in een ziekenhuis te bevallen en dat er niets onnatuurlijks is aan narcose en een operatie als er complicaties optreden. Bovendien zijn er in Tibet in alle dorpen klinieken gekomen, zodat ook mensen die in verafgelegen streken wonen nu toegang hebben tot geneeskundige verzorging. Voor het ziekenhuisverblijf en andere bijkomende kosten zijn er nu subsidies en compensaties in natura (babykleertjes bijvoorbeeld). Het resultaat: in de eerste helft van 2014 daalde het sterftecijfer van moeders bij geboorten in de regio naar 154.5 per 100.000 en het sterftecijfer van pasgeborenen naar 20 per 1.000. Tien jaar geleden waren die cijfers nog respectievelijk 399 en 26. De zorgautoriteit van Tibet zegt dat 82 % van de vrouwen er in de eerste helft van 2014 voor heeft gekozen om in het ziekenhuis te bevallen. De sterftecijfers blijven hoog in vergelijking met de nationale gemiddelden. De oplossing moet worden gezocht in de opleiding van meer dokters en verpleegkundigen.
Chinagate.cn

Politie moet zelf wetten en regels leren naleven

salaPolitiemensen hebben in Guangdong journalisten van de Southern Metropolis Daily aangevallen, geslagen en van hun apparatuur beroofd. Tegen vijftien agenten is vervolging ingesteld. De journalisten, die zich niet als reporters kenbaar zouden hebben gemaakt, wilden een artikel maken over een officieel banket waarbij verschillende regels werden overtreden. De deelnemers aan het banket, ambtenaren van de openbare veiligheid, waren uitgenodigd door een gepensioneerd politieman. Het feest van 5.400 yuan (761 euro) per couvert ging door in een duur restaurant in Shenzhen en op het menu stond een beschermd dier, de reuzensalamander. Het Gemeentelijk Bureau voor Openbare Veiligheid van Shenzhen heeft een onderzoek ingesteld en het hoofd van een lokale dienst is gearresteerd omwille van overtredingen van de discipline. De dienst zal een vormingscampagne organiseren om de politiemensen het besef bij te brengen dat ze de wet zelf niet mogen overtreden.
Crienglish.com, China Radio International

Herbronning van het toilet

RTTC_CalTech_300-1345232130118De Bill & Melinda Gates Foundation heeft de winnaars voor China aangewezen van zijn Reinvent the Toilet Challenge (RTTC), een wereldwijde competitie voor uitvindingen van systemen om riool- en toiletwater te verwerken. De Chinese finalisten waren onderzoekers van de Universiteit Tsinghua en de Universiteit voor Chemische Technologie, EnviroSystems Engineering and Technology (alle drie uit Beijing) en van Universiteit voor Wetenschap en Technologie (Shanghai). Zij hebben voor hun innoverende oplossingen een prijs van meer dan 2 miljoen dollar gekregen. Hun machines voor afvalverwerking zullen worden uitgetest en als de proefnemingen op de monsters van het gezuiverde water slagen zullen de uitvindingen kunnen rekenen op een verdere promotie en vermarkting, onder andere in derdewereldlanden.
Wantchinatimes

 1000 (buitenlandse) talenten aanboren

foreign expertChina heeft een nationaal ‘1.000 talentenplan’ waarmee het buitenlandse experts wil aantrekken door gemakkelijker werk- en verblijfsvergunningen te verlenen. Die gunstige voorwaarden worden nu uitgebreid naar 55 andere projecten die vooraanstaande deskundigen naar China moeten brengen. De programma’s lopen in 21 provincies, 12 steden en bij een nationaal staatsbedrijf. Kenners merken op dat, zelfs met de uitbreiding, het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning een procedure vergt waar slechts weinig vreemdelingen aan kunnen beginnen. Naast de verblijfsvergunning speelt een goede werkomgeving en de mogelijkheid je gezin mee te brengen een belangrijke rol.
Global Times

Urbanisatie staat als een huis

China-UrbanizationIn Davos verklaarde premier Li dat in 2014 maar liefst 18 miljoen mensen van het platteland naar de stad verhuisd zijn. Daarmee komt de urbanisatiegraad van China dicht bij 60%. Die sterke migratie is een factor die de instorting van de vastgoedmarkt in de steden onwaarschijnlijk maakt. De regering zal nu ook focussen op betere en betaalbare huisvesting voor de 100 miljoen mensen in de stad die nog in krotten wonen. Door de blijvende vraag van de bouwsector zullen de staal- en cementsectoren de tijd krijgen om hun overcapaciteit te matigen. De Chinese Academie van Sociale Wetenschappen verwacht dat de huizenprijzen in 2015 verder zullen stijgen en dat de bouwsector zal ondersteund worden doordat de steden die de beperkingen op het eigendom van meerdere huizen nog niet geschrapt hebben -Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen en Sanya- die maatregel dit jaar wel degelijk zullen nemen.
China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *